Firea mai scoate un milion de euro din bugetul Bucureștiului pentru Catedrala Neamului. Câți bani a înghițit până acum construcția

Publicat: 11 09. 2017, 18:53
Actualizat: 11 09. 2017, 19:04

Propunerile de rectificare bugetară au fost aprobate cu 32 de voturi pentru, o abținere și 13 împotrivă, în cadrul ședinței Consiliului General al Municipiului București (CGMB) de luni.

Până în prezent, pentru lucrările de ridicare ale lăcașului de cult s-au cheltuit, potrivit Patriarhiei Române, peste 40 de milioane de euro. La această sumă au contribuit, de-a lungul timpului, atât Guvernul, cât și alte administrații centrale și locale.  Costul lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului până la stadiul roșu-gri, adică pentru finalizarea construcției, fără tencuială, dar cu geamuri și uși, este de aproximativ 80 de milioane de euro, potrivit estimărilor Patriarhiei. 

Catedrala ar urma să fie inaugurată în 2018. Până acum s-au executat 75% din volumul cantităților de lucrări, iar în prezent se execută lucrări  între cotele +36,00 – +45,00 metri (închiderea corpului principal al catedralei) și între cotele +45,00 – +50,00 metri în zona de naștere a turlei principale. În perioada următoare sunt prevăzute următoarele lucrări:
 
– finalizarea lucrărilor de zidire la nava principală și balcoanele interioare până la cota +45,00 metri – noiembrie 2017;
 
– finalizarea lucrărilor de zidire la turlele secundare, cota +62,00 metri – aprilie 2018;
 
– finalizarea lucrărilor de zidire la turla clopotniță, cota +75,5 metri – iunie 2018;
 
– finalizarea lucrărilor de zidire la turla principală (Pantocrator), cota +106,00 metri – iulie 2018;
 
– structura metalică și realizarea învelitorii acoperișului – septembrie 2018;
 
– pictarea catapetesmei și sfințirea Altarului noii Catedrale Naționale – 30 noiembrie 2018;
 
– pictarea integrală a Catedralei Naționale – 2019-2024.
 
Clădirile anexe (de înălțime mult mai redusă) vor fi construite după finalizarea construcției Catedralei. Acestea vor oferi spații pentru cazarea și hrana pelerinilor, pentru activități pastorale, culturale, sociale și medicale ale Bisericii. Alături de Catedrală va fi amenajat un parc având o suprafață de cinci hectare, care va cuprinde multe spații verzi, unele fiind special amenajate pentru copii.

Cine a mai primit bani la rectificare

Astfel, șase milioane de euro vor fi fi alocați pentru sprijinul copiilor cu handicap, 4,4 milioane de euro pentru Spitalul „Carol Davila”, 3,8 milioane de euro urmează să fie dați RADET, pentru eficientizarea și modernizarea centralelor termice.

De asemenea, 2,8 milioane de euro vor fi alocați pentru achiziția a 12 utilaje de topit zăpada (șase de mare capacitate și șase de capacitate redusă).

În plus, 2,7 milioane de euro vor fi alocați Regiei Autonome de Transport București (RATB), pentru dotarea cu aer condiționat a mașinilor de transport public.

„Întregul program este evaluat la 20 de milioane de euro. Continuăm și anul viitor, până când niciun transport public nu va fi lipsit de aclimatizare”, a explicat Firea.

Primarul Firea a propus ca două milioane de euro să fie cheltuiți pentru construcția a șase parcări subterane sau supraetajate, ce ar urma să fie amplasate în fiecare sector al Capitalei, iar un milion de euro să fie alocați pentru achiziția a șase salvări.

„Nu s-a tăiat niciun leu de la școli sau spitale. Sumele care au fost relocate s-au referit la școlile care au primit finanțare de la Guvern. Pentru a nu avea dublă finanțare am solicitat primăriilor de sector sa indice alte școli care necesită finanțare”, a mai spus Firea.