Fiul Doinei Cornea, despre justiția de după 1989: A fost o politică astfel încât cei care cercetează să fie tocmai procurorii comuniști / Apel către invitații la comemorarea revoluției

Publicat: 15 05. 2019, 22:28

„Toate lucrurile sunt legate între ele. Despre domnul procuror Lazăr nu pot să spun mai multe decât am aflat în media, în schimb, ceea ce pot să vă spun este că, din păcate, a fost o politică după 1989 și anume justiția a fixat pe cei care cercetează sau avizează dosarele importante, au fost puși tocmai foști procurori comuniști. Și vă pot da exemplul mamei mele și al meu. După ce am fost arestați în 1987, persoana care ne-a semnat câte două mandate de arestare, de câte 30 de zile, fiecăruia dintre noi, a fost procurorul militar Tit Liviu Domșa (…). Acest procuror, după 1990 a fost cel care a anchetat revoluția de la Cluj”, a spus fiul Doinei Cornea, Leontin Horațiu Iuhas, miercuri seară, la Antena 3.

Doina Cornea i-a scris, înainte de 1989, fostului dictator comunist Nicolae Ceaușescu o scrisoare în numele a doi muncitori, printre care Iulius Filip, despre abuzurile, represiunile și nedreptatea din timpul regimului opresiv.

Numele lui Iulius Filip a revenit recent în atenția opiniei publice după ce fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, ieșit la pensie la sfârșitul lunii trecute simultan cu încheierea mandatului său la șefia Parchetului General, a fost acuzat că ar fi respins liberarea condiționată a disidentului, pe vremea când Lazăr conducea comisia de propuneri pentru liberare din Penitenciarul Aiud.

Apel către invitații la comemorarea revoluției: Să se gândească dacă participă

Leontin Iuhas a făcut miercuri seară un apel către ceilalți invitați ai președintelui Klaus Iohannis la evenimentul de comemorare, pe 20 mai, a revoluției din decembrie 1989: „să se gândescă bine dacă participă sau nu la această manifestare”.

„Nu am vrut să fac o scrisoare care să-l rănească, cu care să dau în el”, a spus miercuri seară, la Antena 3, Leontin Horațiu Iuhas, fiul disidentei anticomuniste Doina Cornea, motivând demersul său public prin care a refuzat invitația președintelui Klaus Iohannis, de comemorare a revoluției din decembrie 1989 pe data de 20 mai.

El a făcut un apel către toți cei invitați la evenimentul organizat de președintele Klaus Iohannis pe 20 mai, prin care sunt comemorate evenimentele de la revoluția din decembrie 1989 „să se gândească bine dacă participă”.

„Am vrut doar să arăt adevărul și să arăt ce gândesc eu despre această ceremonie. (…) Rostul e acela că părându-mi-se că această invitație nu are chiar scopul pe care aparent l-ar avea, aș fi vrut să atrag atenția și celorlalți – și fac acum un apel celor care sunt în aceeași categorie cu mine, invitați, persoane care au suferit în timpul comunismului – să se gândească bine dacă participă sau nu la această manifestare”, a spus Leontin Iuhas.

Iuhas a spus că nu există nicio argumentație pentru organizarea evenimentului de comemorare a revoluției din decembrie 1989 în luna mai, pentru că pe 20 mai 1990 au fost alegerile din „duminica orbului”.

El a dat, însă, mai multe motive care ar fi putut să justifice organizarea evenimentului patronat de președintele Iohannis: împlinirea a 105 ani de la nașterea „Seniorului” Corneliu Coposu, disident anticomunist și lider al Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat (PNȚCD) care a făcut 17 ani de pușcărie comunistă, 90 de ani de la nașterea mamei sale, Doina Cornea, sau comemorarea Monseniorului Vladimir Ghika, beatificat de Biserica Catolică.

Fiul fostei disidente Doina Cornea, Leontin Horațiu Iuhas, a refuzat săptămâna trecută invitația președintelui Klaus Iohannis de a participa, în 20 mai, la o ceremonie publică de comemorare a Revoluției din Decembrie 1989, menționând că nu înțelege care este motivul pentru care un astfel de eveniment are loc în luna mai și că „există riscul ca victimele regimului comunist să fie sărbătorite tocmai de torționarii lor.” Leontin Iuhas a spus că perioada de câteva săptămâni de pușcărie comunistă făcută doar pentru că și-a exprimat, alături de mama sa, solidaritatea cu muncitorii brașoveni, nu îi dau dreptul să intre în categoria victimelor comunismului.

Foto: Mediafax Foto