Fiul Doinei Cornea strânge bani pentru înființarea Fundației Doina Cornea

Publicat: 22 12. 2019, 10:35

Leontin Iuhas a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX că se adresează acelei părți a societății care își dă seama că dacă nu ar fi existat în istoria României oameni ca Doina Cornea, muncitorii brașoveni din Noiembrie 1987 și cei care și-au sacrificat viața în Decembrie 1989 nu ar fi ajuns să fie ceea ce sunt azi.

„La 30 de ani de la Revoluția din 1989 am lansat campania de strângere de fonduri, de donații, către societatea românească și cei care cred că este utilă Fundația Doina Cornea și doresc înființarea ei. În curând se împlinește un an de când am început demersurile pentru înființarea acestei fundații, eram foarte optimist și eram sigur că doar numele Doina Cornea va stârni interesul societății românești. Pe lângă nume erau și obiectivele fundației pe care le consideram de interes național. Mă gândeam că cei care au avut plăcerea, în decursul anilor, să intre în casa Doinei Cornea vor fi bucuroși să o revadă, deschisă în mod public vizitării. Dar cum, cu doar câteva flori nu aduci primăvara, sunt obligat să cer sprijinul societății românești, al acelei părți a societății care își dă seama că dacă nu ar fi existat în istoria României oameni ca Doina Cornea, muncitorii brașoveni din Noiembrie 1987, cei care și-au sacrificat viața acum exact 30 de ani, în Decembrie 1989 și câțiva alții, nu ar fi ajuns să fie ceea ce sunt azi”, a spus Iuhas.

Potrivit acestuia, printre obiectivele Fundației Doina Cornea, prezentate pe site-ul acesteia, se numără publicarea jurnalului integral al fostei dizidente, emiterea unui timbru „Doina Cornea” în mai 2020, redenumirea străzii Alba Iulia din Cluj-Napoca în strada Doina Cornea, organizarea unei expoziții itinerante (Cluj, București, Bruxelles, Paris) cu picturile și desenele Doinei Cornea, publicarea unui album cu picturile și desenele Doinei Cornea și transformarea locuinței acesteia din Cluj-Napoca în casă memorială, în parteneriat cu Primăria orașului.

Pentru a putea fi înființată, Fundația Doina Cornea are nevoie de minim 200.000 de lei, din care s-au adunat până acum 60.000 de lei.

Misiunea Fundației Doina Cornea este păstrarea vie a memoriei fostei dizidente, inventarierea, arhivarea, conservarea și punerea în valoare a întregii opere și a tuturor documentelor rămase la plecarea acesteia, inclusiv cele ale fiicei sale, Ariadna Combes, realizarea de acțiuni educative în spiritul Doinei Cornea și, nu în ultimul rând, realizarea de acte de caritate. De asemenea, se dorește organizarea de evenimente – simpozioane, conferințe, prezentări, organizarea de expoziții ce cuprind opera sa, înființarea unei edituri a fundației.