Florin Iordache, despre raportul GRECO: Este dovada modului partizan în care se fac evaluările / Senator PSD: Guvernul nu poate da curs unor recomandări care intră în contradicție cu Constituția

Publicat: 09 07. 2019, 18:08

„Raportul GRECO publicat azi in cadrul procedurii ad hoc este dovada modului partizan in care se fac evaluarile in ceea ce priveste sistemul judiciar din Romania, ignorand in mod sfidator problemele reale din justitie. Expertii GRECO au ignorat deliberat absolut toate argumentele aduse nu doar de parlamentari, ci si pe cele ce rezulta atat din deciziile Inaltei Curti de Casatie si Justitie cat si ale Curtii Constitutionale, decizii ce dovedesc existenta unor probleme structurale grave ce au adus atingere independentei justitiei. In aceste conditii, analiza GRECO este una evident eronata”, spune Florin Iordache.

Acesta transmite și că:

„1. GRECO critica in termeni duri infiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie si insista ca aceasta sa fie desfiintata. In schimb, GRECO nu face nici o referire la situatia existenta anterior infiintarii acestei sectii, desi exista date publice care confirma ca DNA a deschis din oficiu sute de dosare judecatorilor si procurorilor, dosare tinute apoi deschise ani la rand, in care s-au facut interceptari ale judecatorilor in timp ce acestia judecau cauze DNA.

2. GRECO isi exprima ingrijorarea fata de independenta procurorilor, dar nu spune un cuvant despre cea a judecatorilor, desi au aparut public inregistrari din care rezulta cum procurorii DNA facea dosare judecatorilor pentru a-i intimida si a-i da exemplu.

3. GRECO este de parere ca sistemul actual de raspundere materiala a magistratilor poate avea efect de intimidare a independentei lor, dar nu are nici o preocupare legata de faptul ca exista judecatori care au raspuns penal pentru hotararile pronuntate. Intr-o hotarare recenta Inalta Curte de Casatie si Justitie a retinut ca judecatori ai ICCJ au fost trimisi in judecata si suspendati din functie pentru hotararile pronuntate, fapt ce a adus atingere grava independentei acestora.

4. GRECO isi exprima preocupare fata de de procedura de numire si revocare a procurorilor de rang înalt, dar nu spune nimic despre situatia fostului procuror general inlaturat printr-un dosar in care ICCJ a decis ca fapta nu exista.

In concluzie, GRECO nu manifesta nici un interes fata de statutul si pozitia judecatorilor, considerand probabil ca doar procurorii infaptuiesc justitia. In aceste conditii, preluand exemplul expertilor GRECO, imi exprim regretul ca acestia au ratat sansa unui raport obiectiv, care sa ajute cu adevarat justitia din Romania”.

România a înregistrat progrese insuficiente în combaterea corupției, transmite Grupul Statelor contra Corupției (GRECO), exprimând preocupare privind reformele din sistemul judiciar, în special asupra refuzului Bucureștiului de a desființa Secția specială de investigare a magistraților.

Liviu Pop: Guvernul nu poate da curs unor recomandări care intră în contradicție cu Constituția

Senatorul Liviu Pop a declarat, la RFI, că Secția Specială pentru anchetarea magistraților trebuie menținută, iar Guvernul nu poate da curs unor recomandări care intră în contradicție cu Constituția.

Raportul GRECO critică autoritățile române pentru progresele insuficiente în combaterea corupției. Potrivit documentului, secția specială de anchetare a magistraților ar putea fi folosită necorespunzător în sistemul judiciar.

„Guvernul României nu poate da curs unor recomandări care intră în contradicție cu Constituția României și cu deciziile CCR, care sunt obligatorii pentru toate autoritățile publice din România”, a declarat Liviu Pop, la RFI.

Acesta consideră că raportul GRECO este insuficient argumentat:

„Personal, nu cred că trebuie să desființăm această secție, pentru că au fost argumente suficiente care au dus la validarea acestei secții și dacă vreți, inclusiv punctul de vedere al președintelui CSM-ului, care a argumentat clar acest lucru. Dacă GRECO ne va spune de ce a fost mai bună această secție la DNA și nu este bună la Parchetul General, atunci cu siguranță vom afla și alte păreri pro sau contra”.