FMI. Există un risc ridicat de corecţie în pieţele financiare

Publicat: 26 06. 2020, 17:41
Actualizat: 06 04. 2021, 20:27
FMI. Există un risc ridicat de corecţie în pieţele financiare / Sursă Foto: Pexels.com

Fondul Monetar Internaţional a avertizat că decuplarea actuală dintre pieţele financiare şi economia reală ar putea declanşa o corecţie, un declin de peste 10%, în preţurile activelor, scrie CNBC.

Economiile lumii se confruntă cu o criză medicală

În ultimele luni, pieţele de acţiuni au înregistrat creşteri semnificative, în ciuda crizei care se extinde în economia reală. Economiile lumii se confruntă cu criza medicală generată de coronavirus, care a făcut până acum aproape 500.000 de victime.

Mai mult, neliniştea socială s-a accentuat în majoritatea ţărilor cu economii dezvoltate, în contextul în care cetăţenii cer mai multă egalitate socială, ceea ce poate afecta încrederea investitorilor.

Datele recente arată că ar putea urma un declin mai mare decât se aşteaptă pieţele, avertizează FMI, însă pieţele de acţiuni par defazate, întrucât indicele S&P 500 a înregistrat 50 de zile de creştere, într-un raliu finalizat în iunie.

„Deconectarea dintre pieţe şi economia reală aduce riscul unei corecţii la nivelul preţului activelor, ceea ce va diminua apetitul investitorilor, afectând potenţialul revenirii economice”, a transmis FMI, joi, în raportul Stabilităţii Financiare Globale.

Fondul spune că mai multe active ar putea fi supraevaluate în prezent, în mai multe pieţe.

„Conform modelelor FMI, diferenţa dintre preţurile din piaţă şi fundamente este aproape de un maxim istoric în pieţele de acţiuni şi obligaţiuni din majoritatea economiilor avansate, însă situaţia este valabilă şi în sens invers pentru unele active din anumite economii emergente”, a adăugat FMI.

Administratorii de active și fonduri

Există riscul ca societățile financiare „nebancare” – cum ar fi administratorii de active și fonduri – să poată face față șocurilor în cazul unui val larg de insolvențe. FMI a avertizat că aceste afaceri pot acționa chiar ca un amplificator al acestui stres economic.

FMI a estimat la începutul acestei săptămâni că economia globală s-ar contracta cu 4,9% în acest an, înainte de a crește cu un ritm de 5,4% în 2021. Ambele estimări au fost reduse din prognoza din aprilie, relatează CNBC.