FMI: Guvernul va evalua impactul reducerii TVA la pâine; măsura este temporară

Publicat: 01 08. 2013, 10:02
Actualizat: 21 02. 2016, 10:51

Autoritățile române vor evalua impactul reducerii TVA la pâine la 9% pentru a vedea dacă a scăzut evaziunea fiscală și, în funcție de rezultat, măsura s-ar putea menține sau se va reveni la TVA de 24%, a declarat șeful misiunii FMI în România, Andrea Schaechter.

„Reducerea TVA la pâine a fost o decizie a Guvernului ca parte a rectificării bugetare, obiectivul Guvernului fiind reducerea evaziunii fiscale. Este o măsură temporară, după o perioadă se va face o evaluare dacă s-a redus evaziunea fiscală și atunci se va vedea dacă se păstrează măsura sau va fi inversată”, a afirmat Schaechter într-o conferință de presă.

Ea a spus că măsura trebuie evaluată cu foarte mare atenție și să fie analizată de ANAF imediat ce vor exista date care să arate impactul și să permită evaluarea.

Ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu, a anunțat luni că impactul negativ al reducerii TVA la pâine la 9%, de la 1 septembrie, va fi compensat prin creșterea accizelor la alcool și introducerea de accize la bunuri de lux.

Premierul Victor Ponta a declarat luni că experții FMI sunt în continuare sceptici legat de impactul favorabil al acestei măsuri în ceea ce privește scăderea evaziunii fiscale, dar au acceptat scăderea TVA.

El a precizat că va solicita asociațiilor producătorilor de pâine să demonstreze într-un termen „rezonabil” că reducerea TVA va contribui la diminuarea evaziunii fiscale.

Oficialul FMI apreciază că unul dintre obiectivele principale ale Guvernului trebuie să fie eficientizarea colectării veniturilor fiscale și combaterea evaziunii, fiind una dintre prioritățile pe care le vizează restructurarea ANAF.

„Cred că în orice țară, acesta este un deziderat important, cred că în România colectarea veniturilor ar putea să fie mult majorată dacă ar contribui mai mulți oameni la colectarea veniturilor și în felul acesta s-ar ușura și povara care apasă pe buget, deci dacă ar veni mai multe venituri la buget”, a spus Schaechter.

Ea atrage atenția că reducerea evaziunii fiscale nu este o sarcină ușoară, iar realizarea acestui deziderat presupune mai multe aspecte.

„Îmbunătățirile care au avut loc în administrația fiscală și îmbunătățirea în continuare reprezintă o cale de a face acest lucru, deci orientarea mai mult către acele zone care presupun un risc mai mare. Un al doilea obiectiv ar fi lărgirea bazei, simplificarea Codului Fiscal și crearea unei baze largi de impunere și de contribuție”, a adăugat șeful misiunii FMI în România.