Focar de MENINGITĂ la o grădiniță din Suceava. Cinci copii internați la spital

Publicat: 26 10. 2018, 12:57

This browser does not support the video element.

Focar de meningită la o grădiniță din Suceava. Alți doi copii de la Grădinița cu program prelungit din Burdujeni, județul Suceava, au fost internați în spital. Virusul vinovat este un enterovirus, același care în urmă cu 6 ani a provocat o epidemie de meningită acută la Suceava.

„Vă informăm că în focarul de meningită de la Grădinița Prichindelul au mai fost internați la Spitalul Județean de Urgență Suceava încă 2 copii cu acelasi diagnostic. Până în prezent sunt 5 cazuri”, a informat, vineri, Direcția de Sănătate Publică Suceava.

Joi s-a făcut dezinfecția grădiniței, urmând ca luni DSP Suceava să recolteze probe de control pentru avizul de redeschidere.

Conform rezultatelor parțiale ale analizelor lucrate de Centrul Regional de Sănătate Publică Iași, cauza îmbolnăvirilor este reprezentată de un enterovirus Coxsackie, același care a provocat o epidemie de meningită acută virală în anul 2012.

Marți, 3 copii de la Grădinița cu Program Prelungit nr. 9 din Burdujeni, Suceava, au ajuns de urgență la spital, existând suspiciunea că au meningită. Direcția de Sănătate Publică Suceava a deschis o anchetă și a decis să suspende activitatea grădiniței până va fi făcută dezinfecție.

 

 

Imediat după ce au fost anunțați, reprezentanții Direcției de Sănătate publică Suceava au demarat o anchetă și au decis închiderea grădiniței la efectuarea dezinfecției.

„La Grădinița cu Program Prelungit nr. 9, din Burdujeni, evoluează un focar de meningită acută virală. Copiii sunt internați la Secția de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean de Urgență Suceava și se află sub tratament. Dat fiind potențialul mare de contagiozitate al acestei afecțiuni, gradul mare de aglomerație al acestei unități de învățămâmt, aprovizionarea deficitară cu substanțe dezinfectante, am propus Inspectoratului Școlar Județean Suceava emiterea unei decizii de închidere temporară a unității de învățământ începând cu data de 24 octombrie 2018, pe perioada necesară efectuării operațiunilor de dezinfecție a întregii unități preșcolare”, se arată într-un comunicat remis presei de DSP Suceava.

 

Conducerea Direcției de Sănătate Publică Suceava a solicitat informarea tuturor părinților și le-a solicitat acestora ca în cazul unor simptome de boală să se prezinte de urgență cu copiii la medic.

În anul 2012, de la sfârșitul lunii mai și până în octombrie, în județul Suceava s-au înregistrat 340 de cazuri de meningită acută virală. În iunie 2012, cursurile au fost suspendate în șase grădinițe și în opt școli din județul Suceava, din cauza cazurilor de meningită acută virală.

 

Meningita reprezintă inflamarea meningelor, membranele care acoperă creierul și coloana vertebrală, și este cauzată frecvent de o bacteria sau un virus.

Infecțiile apar mai des în rândul copiilor,a adolescenților sau adulților tineri, însă riscul există și pentru persoanele vârstnice sau cele care au un sistem imunitar slăbit.

Meningita poate fi cauuzată  și de anumite medicamente, însă astfel de cazuri sunt foarte rar întâlnite.

Trebuie ținut cont că meningita este o boală contagioasă iar germenii care au cauzat-o pot fi ușor trasnmiși de la o persoană la alta prin tuse, strănut sau chair sărut.

Simptomele meningitei

Cele mai frecvente simptome sunt:

  • Gât înțepenit și durere în zona cervical
  • Febră
  • Dureri de cap
  • Stări de vomă
  • Somnolență
  • Dureri musculare
  • Frisoane
  • Fotofobie

Mai multe informații despre meningită pe CSID