FOCUS: Cum a fost posibil ca românul de 23 de ani Ovidiu Drobotă să faciliteze victoria lui Trump

Publicat: 24 11. 2016, 08:12

Drobotă nu are legătură cu educația sa și nici cu jurnalismul. Școala și jurnalismul din România, da. Drobotă are audiență? Ăsta-i trendul? Da. 4 fake-uri dinEndingTheFed.com au generat aproximativ 3 milioane de distribuiri, comentarii, reacții: Papa l-ar fi sprijinit pe Trump, un text referitor la ISIS si e-mailurile lui Clinton, legea i-ar interzice lui Hillary să ocupe o poziție publică, „trădătoarea” Megyn Kelly de la Fox.

3,3 milioane de vizitatori unici, cei mai mulți atrași prin Facebook.

Drobotă „rupe”. Nici el, nici cele 3 milioane lunar nu știu ce este știrea și nici nu au probleme de etică. Ca să ai știre de știre sau probleme de etică, trebuie să fii știut ce-s alea. Ori școala și jurnalismul românesc nu au creat dubii, iar internetul l-a educat cu viralul, nu cu moralul. Pe scurt, nu e problema lui Drobotă și nici a celor 3 milioane. Ci a școlii și, culmea, a jurnalismului în sine. Să-i privim biografia. Un bacalaureat, un abandon de facultate, opțiuni pentru naționalism, hackerit și fake. Biografia lui se leagă de Partidul Noua Romanie, de o scurtă perioadă de hackerit pedepsită de tribunale și de Expunere.com, flașnetă de stereotipuri anti-minorități de tot felul.

Să nu uităm, Drobotă nu are chipul eticii, ori principiilor, ci are chipul milioanelor lui de unici. Între fake și adevăr, aleg traficul. Drobotiștii nu pierd timp cu verificarea știrilor sau ale propriilor principii. Preferă prejudecata, care este ușor digerabilă. Aveți portretul drobotiștilor în declarația:

„În octombrie 2015 am aflat de Donald Trump și mi-a plăcut de el. Mi-a plăcut faptul ca era un outsider. Și m-am gândit că pot să-l ajut să câștige președinția SUA creând un site. Am creat endingthefed.com. Imi pare rău ca am publicat știri false, le-am șters între timp, dar la timpul publicării, nu știam că sunt false”, a declarat Drobotă pentru inc.com.

Deci, simpatie. Potențial descoperit de trafic. A făcut audiență cu fakeuri, apoi le-a retras. Nici acum nu este convins în mod real că a greșit. Și, de fapt, nu a greșit. Conform lumii lui virtuale de 3 milioane. Conspiraționistă, naționalistă, pro-rusă, pro-Trump. Când Facebook sau Google declară azi că declanșează cruciala anti-fake, uită că proprii algoritmi și unici sunt greu de ucis.