Folosirea animalelor sălbatice la circ a fost interzisă prin lege. Cu ce rămân circurile
„Se interzice folosirea animalelor aparținând subîncrengăturii vertebrate indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane și trupe de artiști ambulanți, precum și în orice alte tipuri de spectacole similare (…) caii, câinii, unele specii de păsări exotice granivore și animalele folosite în delfinarii, acvarii. Caii, câinii și animalele de rentă pot participa la concursuri, târguri, competiții și expoziții de profil organizate și autorizate conform legii”, potrivit propunerii legislative pentru modificarea art.17 și art. 25 din Legea nr.205/2004 privind protecția animalelor.
Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă folosirea animalelor aparținând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane și trupe de artiști ambulanți, precum și în orice alte tipuri de spectacole similare, potrivit sursei citate.
Animalele aparținând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, aflate în responsabilitatea unor instituții publice sau private, vor fi relocate prin grija acestora, în rezervații, sanctuare sau grădini zoologice, în termen de cel mult 18 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi.
Planul de măsuri privind relocarea animalelor se prezintă Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor în termen de 12 luni de la data publicării legii în Monitorul Oficial al României.
Proiectul de lege a fost admis cu 201 de voturi „pentru”, 7 „împotrivă” și 58 de abțineri.
Proiectul de lege a fost inițiat de fostul deputat Remus Cernea și a fost respins de Senat.
Camera Deputaților este for decizional.