Fost șef de secție de la Penitenciarul Rahova, la al treilea dosar de luare de mită. Sistemul pus la punct pentru colectarea banilor

Publicat: 24 04. 2014, 16:42
Actualizat: 09 02. 2019, 00:00

Direcția Națională Anticorupție (DNA) informează că Virgil Mihuț, fost subcomisar în cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor, Penitenciarul de Maximă Siguranță Rahova, arestat în altă cauză, este acuzat de patru fapte concurente de luare de mită, dintre care trei în formă continuată.

În rechizitoriul transmis instanței de judecată, procurorii arată că, în perioada martie – noiembrie 2011, Mihuț, în calitate de comandant al Secției a VI-a, din cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranță Rahova, a cerut și primit, personal sau prin intermediar, de la mai mulți deținuți, suma totală de 13.330 de lei, în legătură cu exercitarea atribuțiilor sale de serviciu.

Anchetatorii susțin că, în perioada în care a îndeplinit funcția de șef al Secției a VI-a din Penitenciarul de Maximă Siguranță Rahova, Mihuț ar fi pretins și primit, în repetate rânduri, sume de bani de la deținuți.

Astfel, în perioada în perioada martie – iulie 2011, în cinci rânduri, ar fi cerut o mie de lei lunar/cameră, prin intermediul unui alt deținut, persoană în care acesta avea încredere, în scopul asigurării unor condiții mai bune pentru cei care își executau pedeapsa sau care erau arestați preventiv.

În perioada iulie-august 2011, prin intermediul unei alte persoane private de libertate, ar fi pretins de la un deținut 300 de euro, pentru a-l propune pe acesta să fie desemnat responsabil cu sala de sport.

Inițial, susține DNA, suma pretinsă era de 2.000 de lei, însă, după mai multe negocieri cu deținutul, purtate printr-un intermediar, fostul comandant de secție ar fi intrat în posesia sumei de 1.200 de lei.

În toamna aceluiași an, Mihuț ar fi pretins și ar fi primit de la un deținut, în mai multe tranșe, 2.800 de lei, pentru a nu-l muta într-o cameră de arest cu persoane violente și pentru a-i soluționa cu celeritate și favorabil cererile, mai arată procurorii.

De asemenea, în perioada octombrie – noiembrie 2011, acesta ar fi pretins de la un alt arestat 500 de euro și ar fi primit 2.200 de lei, pentru a nu-l sancționa pe acesta pentru deținerea în cameră a unui cuțit.

Anchetatorii mai precizează că Mihuț ar fi cerut și ar fi primit de la aceeași persoană 2.000 de lei, pentru a nu-l sancționa pentru deținerea în camera de arest a unui telefon mobil.

Procurorii precizează că Virgil Mihuț ar fi pus la punct un sistem foarte bine organizat prin care intra în posesia banilor pretinși sau remiși de către deținuți. Sumele de bani erau expediate de rude sau cunoștințe ale deținuților unei persoane aflate în strânsă legătură cu deținutul – „persoană de încredere”, care, ulterior, îi trimitea prin mandat poștal, mandat online sau e-mandat altor persoane, stabilite de inculpat. Acestea din urmă ar fi ridicat banii de la oficiile poștale și i-ar fi remis ulterior lui Mihuț.

Dosarul va fi judecat la Tribunalul București.

DNA precizează că Virgil Mihuț a mai fost trimis în judecată, pentru fapte similare, în alte două dosare, în 9 februarie și 25 iunie 2012, și a fost condamnat definitiv în ambele cazuri.