Fosta consilieră a Elenei Udrea, audiată în dosarul „Gala Bute”

Publicat: 06 04. 2015, 15:52
Actualizat: 05 08. 2015, 14:21

Anchetatorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) audiază luni patru martori în dosarul Gala Bute, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Potrivit surelor citate, aceștia nu sunt martori propuși de apărare, ci persoane a căror audiere a reieșit ca fiind necesară pe parcursul anchetei făcute de procurori.

Astfel, anchetatorii au chemat-o la audieri pe fosta consilieră a Elenei Udrea, Lumința Kohalmi, care a arătat, la ieșirea din sediul instituțuiei, că ea nu a deținut informații confidențiale și că nu avea acces la acestea, dat fiind faptul că a avut funcția de purtător de cuvânt.

„Am fost citată ca martor într-un dosar referitor la Elena Udrea. În perioada în care era ministru eu mă ocupam de relațiile cu mass-media. Nu am cunoștințe de fapte ilegale comise de doamna Udrea”, a arătat Kohalmi la ieșirea din sediul DNA.

Întrebată dacă i s-au cerut de către anchetatori lămuriri privind pretinsa primire de către Udrea a unei genți cu 900.000 de euro, fosta consilieră a declarat că nu are cunoștințe despre așa ceva.

„Am fost purtător de cuvânt, nu aveam acces la informații confidențiale. Am avut cu doamna Udrea o relație foarte bună și corectă de serviciu”, a mai arătat aceasta.

Fostul ministru Elena Udrea este în arest din 25 februarie, în dosarul „Gala Bute”, în care este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea evenimentului de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului și respectiv de luare de mită în legătură cu finanțarea de către același minister a mai multor contracte.

Echipa de comunicare a Elenei Udrea anunța recent, într-un mesaj postat pe Facebook, că avocații fostului ministru au depus o plângere la Consiliul Superior al Magistraturii, prin care sesizează nereguli comise de procurorii care derulează ancheta în dosarul „Gala Bute”.

„Subliniem de la început faptul că nu avem de-a face cu orice anchetatori în acest dosar, ci vorbim de consilierii personali ai procurorului șef DNA. Practic, Laura Codruța Koveși conduce, de fapt, ancheta în acest dosar”, a scris echipa de comunicare a Elenei Udrea, în mesajul postat pe Facebook.

În sprijinul acestor afirmații, fostul ministru prezintă, prin echipa sa de comunicare, „câteva elemente punctuale și perfect demonstrabile”.

Astfel, Elena Udrea susține că „toți oamenii care sunt chemați la DNA sunt întrebați, într-o formă sau alta, dacă știu ceva ce ar putea să o incrimineze”, scopul final fiind acela de a se genera, cu orice cost, noi și noi dosare penale, fără să se țină cont de probe sau de faptul că „toate aceste denunțuri ar fi făcute sub presiune”.

„Pentru că am vorbit de presiuni, luni (23 martie, n.r.), la judecarea mandatului de prelungire a arestului preventiv în «Gala Bute», ceilalți doi inculpați aflați în arest, Rudel Obreja și Tudor Breazu, au declarat că asupra lor s-au făcut presiuni din partea procurorilor pentru a declara împotriva Elenei Udrea. Au existat chiar și promisiuni privind eliberarea. Asta arată că nu se dorește adevărul sau dreptatea, ci incriminarea lui Udrea. Se generează percepția publică (reală!) că oricine declară împotriva fostului ministru al Dezvoltării este liber”, potrivit mesajului postat pe Facebook.

Udrea mai arăta că „procurorii DNA au lăsat-o liberă pe Ana Maria Topoliceanu (pusă sub control judiciar), deși există probe foarte clare depuse la dosar că aceasta a încercat să-l influențeze și constrângă pe Tudor Breazu” să dea o declarație împotriva sa.

Totodată, fostul ministru preciza că momentul în care s-a făcut prelungirea mandatului de arestare „a fost special ales astfel încât cazul să pice la un anumit judecător”, încălcându-se „foarte grav principiul ca dosarul să intre în sarcina unui judecător independent”.

„E clar că luni s-a venit cu o soluție în plic”, a mai scris echipa de comunicare a Elenei Udrea, care menționează că procurorii nu i-au permis fostului ministru sau avocaților acesteia să pună anumite întrebări relevante.

În 19 martie, Elena Udrea a fost dusă din arest la DNA, pentru a fi confruntată, la cererea ei, cu denunțătorii Ștefan Lungu, Ana Maria Topoliceanu, Gheorghe Nastasia și Adrian Gărdean.