Fostul ambasador Mihnea Constantinescu A MURIT la 57 de ani. Meleșcanu: Este O PIERDERE GREA pentru MAE. Tăriceanu: Doar MODESTIA l-a oprit să ajungă ministru

Publicat: 18 11. 2018, 12:49
Actualizat: 26 03. 2019, 02:07

Mihnea Constantinescu avea 57 de ani și a fost, pe rând, asistent personal al premierului Petre Roman, director de cabinet al premierului Theodor Stolojan (1991-1992), purtător de cuvânt al Guvernului (1991-1992), director de cabinet al premierului Nicolae Văcăroiu, ministru de stat pentru reforma economică în același guvern Văcăroiu.

A fost apoi director de cabinet si consilier al ministrului de externe de atunci Mircea Geoană (1996-1998).

Ulterior, Mihnea Constantinescu a fost director de cabinet al premierului Adrian Năstase (2004) și a ocupat aceeași funcție în cabinetul premierului Călin Popescu-Tăriceanu (2005-2008), dată după care îndeplinește funcția de ambasador cu însărcinari speciale în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

În mai 2012, Mihnea Constantinescu a fost numit de premierul Victor Ponta în postul de consilier de stat.

Meleșcanu: Este o pierdere grea pentru MAE

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat duminică, la un post de televiziune, că fostul diplomat Mihnea Constantinescu a murit sâmbătă noaptea, în străinătate.

„Eu personal ultima dată am vorbit acum două săptămâni (cu Mihnea Constantinescu – n.r.). Ieri, un consul al nostru a vorbit cu dânsul. Toată după-amiaza a fost foarte lucid, într-o stare foarte bună și din păcate, până la urmă, în aceeași noapte, în jurul orei 12.00, a decedat. Vreau să transmit condoleanțe familiei”, a declarat duminică, la Antena 3, ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu.

Potrivit șefului MAE, Constantinescu a fost un ambasador „de o mare calitate profesională”.

„Este o veste rea pentru corpul diplomatic românesc. Mihnea Constantinescu a fost unul din cei mai respectați ambasadori, un om de o mare calitate profesională, echilibru și interes deosebit de a promova interesele României indiferent de culoarea politică a partidelor care erau la guvernare. Pentru noi, pentru Ministerul de Externe, este o pierdere foarte grea. Vom lua toate măsurile pentru repatrierea lui, ce putem să facem este să ne rugăm pentru odihna lui veșnică și să înțelegem că lucrurile astea se întâmplă și important este ce lași în urma ta. A fost un ambasador care lasă un bagaj deosebit de important pentru noi”, a declarat Meleșcanu.

Tăriceanu: Doar modestia l-a oprit pe Mihnea Constantinescu să ajungă ministru

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat duminică, pentru Mediafax, că Mihnea Constantinescu a avut nu doar o „calitate umană excepțională”, dar a fost și cel mai bun funcționar public de rang înalt, acesta refuzând să accepte funcția de ministru de Externe.

„Am aflat cu mare regret și tristețe vestea decesului lui Mihnea, de care mă leagă o relație cu totul și cu totul aparte. A fost șeful meu de cabinet în cea mai mare perioadă a mandatului de prim-ministru, timp în care, dincolo de relația profesională, am putut să îl apreciez și în plan uman. Pot să spun despre Mihnea Constantinescu că a fost cel mai bun

Acesta a adăugat că, în ultimii ani, Constantinescu a fost probabil cel mai valoros expert român în domeniul securității energetice.

„Cu niște ani în urmă l-am rugat să accepte poziția de ministru de Externe într-o anumită conjunctură, sarcină de care sunt convins că s-ar fi achitat extrem de bine, având în vedere competențele sale în politica externă, având în vedere felul lui de diplomat înnăscut aș spune, și patriotismul care îl caracteriza. A refuzat cum a făcut și în alte rânduri și și-a dedicat eforturile și munca de cele mai multe ori în zona de politică externă. În ultimii ani a fost probabil cel mai valoros expert în domeniul securității energetice”, a completat Tăriceanu.

Președintele Senatului a menționat și calitatea umană „excepțională” a fostului diplomat.

„Dincolo de faptul că avea o calitate umană excepțională, avea și un anumit nivel. Când mă uit, azi, în zona ministerelor și văd unii înalți funcționari publici, Mihnea era cu multe capete peste ei. Era un om deosebit”, a conchis Tăriceanu.

Roman: Sunt foarte necăjit de decesul lui Mihnea Constantinescu. E o uriașă pierdere

Fostul premier Petre Roman a declarat, duminică pentru Mediafax, că decesul fostului diplomat Mihnea Constantinescu este o uriașă pierdere pentru statul român și că acesta a fost „un om cu un devotament formidabil pentru binele public”.

„Sunt foarte, foarte, foarte necăjit de decesul lui Mihnea (Constantinescu – n.r.). Mi-a fost foarte apropiat încă de când era student. Eu l-am adus la Guvern. A fost purtătorul de cuvânt al Guvernului. A fost un colaborator extraordinar de important pentru mine. Trebuie să spunem că el a fost ceea ce numesc francezii foarte frumos «un grand serviteur de l’état», adică un mare om în serviciul statului”, a afirmat Petre Roman, duminică, pentru Mediafax.

Fostul prim-ministru a adăugat că Mihnea Constantinescu nu a urmărit niciodată „vreo ambiție personală de mărire, de funcții”.

„Nu cred că pot să spun despre oricine altcineva cu aceeași convingere sau să spun cu aceeași apreciere. Un om cu un devotament formidabil pentru binele public și profesionist cum nu cred că mai pot să vorbesc despre altcineva decât despre Mihnea Constantinescu. E o uriașă pierdere. În ultima vreme a lucrat în Ministerul de Externe. Este o uriașă pierdere pentru statul român până la urmă. Niciodată nu a urmărit vreo ambiție personală, de mărire, de funcții. Întotdeauna a fost cel care făcea treaba, indiferent de domeniul în care i s-a cerut să opereze, să funcționeze. E cu adevărat o foarte mare pierdere”, a conchis Roman.

Birchall: Diplomația românească a rămas de astăzi mai săracă

Un omagiu i-a adus și vicepremierul Ana Birchall, care a scris pe Facebook că mii de diplomați au beneficiat de profesionalismul, experiența și seriozitatea lui Mihnea Constantinescu.

„Mărturisesc că îmi este foarte greu să scriu acest mesaj. Cuvintele sunt prea sărace să mă ajute să exprim respectul și prețuirea pentru un om drag, un ambasador excepțional, un coleg cum rar întâlnești și un adevărat prieten care oricând, oriunde și efectiv la orice oră era acolo să-ți dea un sfat, o povață, să te încurajeze, să-ți spună părerea lui, cu o eleganță cum rar întâlnești, fără a te forța să o accepți! A iubit România și a iubit diplomația românească dedicându-le viața și cariera profesională! Diplomația românească a rămas de astăzi mai săracă! Mulțumesc Mihnea pentru toate sfaturile din acești ani! Și mulțumesc că în 2003, când am revenit acasă (ca urmare a discuțiilor cu tine începute în acea frumoasă zi de noiembrie 2001, la Yale Law School) m-ai sfătuit și m-ai ajutat să fac parte din echipa MAE!”