Fostul consilier al lui Trump va refuza audierile în Congres, în ancheta privind legăturile cu Rusia. Amendamentul din Constituția SUA care îi permite acest lucru

Publicat: 22 05. 2017, 22:15
Actualizat: 24 05. 2017, 11:19

Michael Flynn, demis din funcția de consilier prezidențial pentru Siguranță Națională, va invoca Amendamentul al V-lea al Constituției SUA pentru a refuza audierea în Comisia pentru Informații din Senat.

Biroul Federal pentru Investigații, Senatul SUA și Camera Reprezentanților au declanșat anchete în cazul ingerințelor Rusiei în campania electorală și al presupuselor contacte între apropiați ai președintelui Donald Trump și oficiali ruși. Un procuror special, Robert Mueller, va coordona investigațiile.

Potrivit unor surse, Robert Mueller, „a primit autoritatea de a investiga posibilitatea unei tentative de acoperire” de către Președinția SUA a ilegalităților comise de apropiați ai lui Donald Trump prin contactele cu oficiali ruși. Oficialul citat nu a oferit detalii despre această nouă etapă a investigației, care ar putea însemna și reîncadrarea faptelor de la încălcarea normelor de contrainformații la infracțiunea obstrucționării justiției. Surse citate de site-ul cotidianul The Washington Post au declarat că investigațiile în cazul contactelor apropiaților lui Donald Trump cu oficiali ruși se concentrează acum pe un oficial de rang înalt de la Casa Albă. Sursele citate nu au dezvăluit despre cine este vorba, presa speculând că este unul dintre consilierii principali ai președintelui Statelor Unite. Mulți dintre consilierii lui Donald Trump au făcut parte din echipa de campanie, printre ei numărându-se ginerele lui Donald Trump, Jared Kushner, numit consilier pentru Afaceri Politice generale, Stephen Bannon, consilier pentru Strategie politică, și Kellyanne Conway, consilier special. În martie, Jared Kushner a fost acuzat direct că a avut contacte cu oficiali ruși și a manifestat disponibilitatea de a fi audiat de comisiile parlamentare care anchetează cazul.

Acuzațiile privind tentative de acoperire a ilegalităților, o formă de obstrucționare a justiției, au condus în trecut la inițierea procedurilor destituirii unor președinți americani. Printre acuzațiile care au dus la declanșarea procedurilor demiterii foștilor președinți Richard Nixon și Bill Clinton s-au numărat forme de obstrucționare a justiției.

Donald Trump, președintele SUA, este suspectat că i-a cerut în februarie directorului FBI James Comey să oprească investigația care viza contactele fostului consilier pentru Siguranță Națională Michael Flynn cu oficiali ruși, o situație care ar putea fi o formă de obstrucționare a justiției, conform unor surse citate de postul tv CNN și de cotidianul The New York Times. Casa Albă a respins acuzațiile. James Comey, demis recent de Donald Trump, va fi audiat curând de Comisia pentru Informații a Senatului SUA.