Fostul deputat Alin Trășculescu, cercetat pentru fapte de corupție, își continuă campania electorală

Publicat: 29 11. 2012, 12:04
Actualizat: 04 07. 2013, 04:43

Fostul deputat PDL de Vrancea Alin Trășculescu, cercetat de DNA pentru fapte de corupție, își continuă campania electorală pentru obținerea unui nou mandat în Parlament, afișe cu acesta fiind lipite în ultimele zile atât în municipiul Focșani cât și în mediul rural.

Afișe cu Alin Trășculescu au apărut în ultimele zile pe panourile de afișaj electoral din cartierul Obor al municipiului Focșani, care face parte din Colegiul 5, unde fostul deputat candidează pentru un nou mandat de parlamentar, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Alin Trășculescu își continuă campania electorală și în mediul rural, afișe cu fostul deputat PDL fiind lipite pe spațiul electoral al ARD.

Pe afișele electorale respective nu apare sigla niciunei formațiuni politice.

Președintele interimar PDL Vrancea, Gabriel Postolache, spune că în momentul depunerii candidaturii Alin Trășculescu făcea parte din ARD și poate de aceea a folosit spațiile de afișaj destinate acestei formațiuni politice, precizând însă că fostul deputat are un staf de campanie separat, nu cel al ARD.

„În momentul depunerii candidaturilor el făcea parte din ARD și au fost stabilite atunci spații de afișaj pentru fiecare formațiune. Probabil că neavând alt spațiu de afișaj l-a folosit pe cel destinat ARD. Are un staf de campanie electoral separat. Candidează cum e și normal și firesc dar cu un staf de campanie separat, nu cu al nostru”, a declarat Gabriel Postolache.

Alin Trășculescu este candidat în Colegiul 5 Mărășești, el rămânând fără susținerea ARD întrucât este cercetat de procurorii DNA pentru fapte de corupție.

În 12 noiembrie, liderul PDL, Vasile Blaga, declara că ARD îi interzice lui Alin Trășculescu folosirea materialelor de campanie ale alianței.

Fostul deputat Alin Trășculescu este cercetat de DNA pentru trafic de influență, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată și instigare la spălare a banilor, cunoscând că aceștia provin din trafic de influență. Ulterior, procurorii au extins cercetările în cazul lui Trășculescu și pentru asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, noile acuzații fiindu-i aduse la cunoștință în 22 noiembrie.

Alin Trășculescu a fost reținut din 11 noiembrie până în 12 noiembrie, fiind eliberat din arestul Poliției Capitalei după ce a expirat ordonanța de reținere emisă pe numele lui de procurorii anticorupție.

În 13 noiembrie, DNA a solicitat Camerei Deputaților, prin Ministerul Justiției, să avizeze cererea de încuviințare a arestării preventive a deputatului Alin Trășculescu. În 16 noiembrie, Comisia Juridică a Camerei Deputaților a avizat cererea anchetatorilor.

În 20 noiembrie, Trășculescu a demisionat din funcția de deputat, iar în 22 noiembrie DNA a transmis Tribunalului București solicitarea de arestare preventivă a acestuia.

Potrivit documentului trimis de anchetatori la Parlament, în perioada noiembrie 2010 – noiembrie 2012, Alin Silviu Trășculescu, în calitate de deputat și președinte al Organizației Județene a PDL Vrancea, ar fi pretins de la martorul (denunțător) Mircea Alexandru Vintilescu, cu complicitatea lui Marian Valeriu Calotă, inițial suma de 50.000 de euro, care ulterior ar fi fost majorată la 150.000 de euro, din care ar fi primit, cu ajutorul lui Calotă, suma totală de 364.000 de lei, în patru tranșe – de 30.000 de lei, 124.000 de lei, 10.0000 de lei și 200.000 de lei.

Ulterior, Trășculescu ar fi pretins încă 1,1 milioane de lei, bani pe care ar fi impus să îi primească în două tranșe, de 50.000 de lei și, respectiv, 1.050.000 de lei.

De asemenea, în 6 noiembrie, Trășculescu l-ar fi determinat pe Calotă să falsifice un contract între SC Aquaform SRL și firma lui Calotă SC Maryna Exclusiv SRL, acesta fiind antedatat pentru a putea fi folosit în scopul efectuării plății și a justificării în evidențele contabile ale celor două societăți.

De asemenea, anchetatorii au mai stabilit că, în perioada august – noiembrie, Marian Valeriu Calotă, l-ar fi constrâns prin amenințare pe Vintilescu să dea sumele de bani cerute de Trășculescu în schimbul intervențiilor promise.

Potrivit anchetatorilor, Trășculescu și Calotă s-ar fi întâlnit în 10 noiembrie, în municipiul Focșani, cu Vintilescu pentru a primi suma de 50.000 de lei, prima tranșă din cei 1,1 milioane de lei ceruți.

Trășculescu i-ar fi spus lui Vintilescu să îi dea lui Calotă cei 50.000 de lei, care ulterior trebuiau să ajungă la deputatul PDL.

Calotă a fost prins în flagrant delict, în 10 noiembrie, în jurul orei 20.40, după ce a primit banii de la Vintilescu.