Fostul director al Stațiunii de cercetare din Fundulea: Terenuri din Fundulea, mai valoroase imobiliar, au fost retrocedate unor locuitori din Nana

Publicat: 22 01. 2014, 15:32
Actualizat: 29 07. 2014, 15:06

Fostul director al Stațiunii de cercetare pentru plante medicinale și aromatice Fundulea, Stelian Fuia, a declarat, după audierea la Comisia Călărași, că are cunoștință de faptul că terenuri din Fundulea, mai valoroase din punct de vedere imobiliar, au fost retrocedate unor locuitori din Nana.

Acesta a fost audiat de membrii comisiei și în calitatea de fost ministru al Agriculturii în perioada 2012 și fost director executiv al SC Procera.

El a menționat că niciodată nu a fost director al institutului de la Fundulea, dar, „din cunoștințe, fiind din zonă”, știe că aceste suprafețe s-au retrocedat altor localități, nu celor din Fundulea, „pentru că acei din Fundulea au primit înainte de această retrocedare terenuri în alte localități”.

Potrivit afirmațiilor sale, terenurile de la Nana și de la Fundulea sunt „la fel de fertile, nu e diferență de producție agricolă, de potențial, numai de valoare imobiliară”.

Acesta a mai spus că nu au fost retrocedate terenuri de de la SCPMAF.

Fuia a afirmat că în comisie s-a discutat despre situația retrocedărilor din zona Fundulea, comisia fiind interesată de modul în care de la Institutul Național de la Fundulea au fost retrocedate aproximativ 2.000 de hectare din domeniul public în perioada 2007-2008.

„Aceste terenuri au fost retrocedate în perioada 2007-2008, când eu eram deja parlamentar, am venit în decembrie 2007 în Parlament. Nu am legătură cu aceste retrocedări pentru că nu am lucrat pentru Institutul de la Fundulea. Nu am ce documente să pun la dispoziție”, a arătat el.

Acesta a arătat că, probabil, și Nana a primit terenuri pe teritoriul localității Fundulea, ca și alte localități.

Chestionat dacă are informații că anumitor persoane din Nana le-ar fi fost retrocedate terenuri din Fundulea deși existau terenuri diponibile în localitatea de origine, Stelian Fuia a răspuns: „Nu am informații, dar, dacă o primărie ar avea teren disponibil și dă negație, că nu are, intrăm într-un abuz în serviciu, probabil într-o faptă penală”.

Potrivit declarațiilor sale, membrii comisiei au fost interesați de mecanismele prin care astfel de terenuri se mută dintr-o localitate în alta, motivația unor astfel de mutări de terenuri.

„În momentul 2007-2008 era o explozie a pieței imobiliare și de multe ori terenurile din alte localități valorau mai mult la Fundulea decât în localitatea de origine”, a adăugat el.

Chestionat dacă a fost sunat, în perioada în care s-a desfășurat tranzacția, de consilierul prezidențial Adrian Rădulescu, Ioana Băsescu sau de Traian Băsescu pentru a se interesa despre terenurile din zonă, el a răspuns: „Nu am avut discuții pe această temă cu nimeni despre terenul de la Nana pe care l-a cumpărat Ioana Băsescu”.