Fostul membru CSM Toni Neacșu critică proiectul de desființare a SIIJ: Este extrem de grav

Publicat: 05 02. 2020, 16:23

„Revenim înainte de 2004 când nu se putea deschide un dosar penal pentru un procuror sau un judecător din România. Era o lege veche. În 2004-2005, pe fondul negocierilor pentru aderarea la UE, în mod obligatoriu am renunțat la imunitatea magistraților. În momentul de față, nu facem decât să revenim la ceea ce era retrograd la vremea aceea. Pe de altă parte, practic, se dă drept asupra judecătorilor și procurorilor unui singur om și anume, procurorului general, care este un procuror numit exclusiv politic, adică la simpla dorință a Ministrului Justiției, care este om politic. Este extrem de grav să pui la dispoziția unui om numit politic, fie el și procuror general, o atât de mare putere”, a declarat pentru Mediafax Adrian Toni Neacșu, fost membru CSM.

Și magistrații critică proiectul Ministerului Justiției pentru desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Asociația Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO) spune că, încă de la înființare, secția a fost ținta unor campanii de dezinformare și nici măcar nu i s-a dat șansa să funcționeze la parametrii normali. Structura a fost atacată, spun magistrații, astfel încât judecătorii și procurorii care comit abuzuri să nu fie trași la răspundere.

Mai mult, AJADO îl acuză pe ministrul Cătălin Predoiu că încearcă să manipuleze instituțiile europene pentru a susține desființarea SIIJ.

„Acțiunea ministrului justiției Cătălin Predoiu de a manipula CJUE, magistrații și opinia publică în scopul susținerii desființării Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) este o operațiune de dezinformare pe plan intern și extern fără precedent în istoria post-comunistă a României, similară acțiunilor Serviciului „D” – Dezinformare din cadrul fostei Securități comuniste”, se arată într-un comunicat al AJADO.

Precizările vin după ce, în proiectul Ministerului Justiției de desființare a SIIJ se arată că procurorul general este cel care deține controlul cu privire la ancheta penală a unui magistrat. Concret, ministrul Justiției propune ca punerea în mișcare a acțiunii penale față de un procuror sau un judecător să se facă doar cu autorizarea prealabilă a procurorului general.

La rândul său, printr-o postare pe Facebook, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, susține că „a luat act” de criticile aduse proiectului de desființare a SIIJ, precizând că celor ce discută pe un ton agresiv le transmite că îi „vorbesc o limbă străină”, pe care nu o pricepe, subliniind că oricine are dreptul la o opinie, chiar și MJ.