Fostul președinte Traian Băsescu critică guvernul Cioloș: ”Nu și-a respectat angajamentul”

Publicat: 08 12. 2015, 15:56

„Mișcarea Populară protestează pentru nerespectarea angajamentului din programul de guvernare cu care s-a instalat Guvernul Cioloș. În acest program figura alegerea primarilor în două tururi”, a declarat președintele Mișcării Populare Traian Băsescu.

Traian Băsescu a afirmat că partidele care spun că se înnoiesc, PNL și PSD, nu fac decât demonstrația că declarațiile lor sunt demagogice și a adăugat că actualul sistem electoral nu face decât să fixeze sau să dea cele mai mari șanse primarilor în funcție, fie că sunt ai PSD sau ai PNL.

„Altfel, ei demonstrează că nu au niciun fel de rezerve față de actualii primari, indiferent că sunt la al doilea, la al treilea, la al patrulea sau la al cincilea mandat, chiar dacă unii dintre aceștia vin de dinainte de revoluția din decembrie 1989”, a spus Traian Băsescu.

Premierul Cioloș a motivat renunțarea la modificarea legislației electorale prin faptul că, în urma consultărilor pe care le-a avut cu partidele parlamentare, a ajuns la concluzia că nu există susținere pentru aceasta.

Un proiect de lege al PNL privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin se află în dezbaterea comisiilor de specialitate ale Senatului, primă cameră sesizată.

Pe de altă parte, legea privind alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin a fost inițiată de PDL și promulgată de președintele Traian Băsescu în iunie 2011. La acea vreme, USL a susținut că nu agreează proiectul de lege, chiar dacă o parte din lideri au afirmat că schimbarea legislației electorale ar avantaja inclusiv USL.

Alegerile locale din iunie 2012 au avut loc în baza legii promulgate de președintele de atunci Traian Băsescu, astfel încât candidații pentru primării care au obținut cel mai mare număr de voturi au fost declarați câștigători din primul tur al scrutinului.

Comisia de cod electoral care a modificat legislația în 2015 a păstrat aceeași formulă a legii, cu un singur tur de scrutin pentru primari. La fel ca în 2012, voci din societatea civilă au contestat actul normativ argumentând că un astfel de scrutin pune sub semnul întrebării legitimitatea primarilor aleși, îi avantajează pe cei în funcții și dă șanse minime candidaților independenți.