Fostul prorector al Academiei de Poliție rămâne sub control judiciar, pentru instigare la șantaj

Publicat: 25 07. 2019, 16:13

Curtea de Apel București a decis ca fostul prorector al Academiei de Poliție, Petrică-Mihail Marcoci, să rămână sub control judiciar. Totodată, instanța a hotărât ca acesta să își continue activitatea didactică, în afara perimetrului Academiei de Poliție. Acesta își poate desfășura activitatea în alte instituții din cadrul Academiei, cu excepția celor aflate pe strada Aleea Privighetorilor.

Minuta instanței arată că se ,,desființează în parte ordonanța menționată, în sensul modificării obligației prevăzute de art. 215 alin. 2 lit. e C.pr.pen astfel: – Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să nu exercite funcția de prorector și să nu își mai desfășoare activitatea în cadrul Academiei de Poliție Alexandru Ioan Cuza din București, cu excepția activităților didactice, în măsura în care pot fi desfășurate în alte instituții din cadrul Academiei de Poliție Alexandru Ioan Cuza, decât cele care își au sediul în str. Aleea Privighetorilor 1-3, Sector București în măsura în care nu presupun prezența inculpatului la adresa menționată.

Menține celelalte dispoziții ale ordonanței Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție- Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, emisă la data de 17.07.2019 prin care s-a dispus prelungirea măsurii preventive a controlului judiciar în ceea ce îl privește pe inculpat”.

Procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile față de Iacob Adrian, rectorul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” și Petrică-Mihail Marcoci, prorectorul Academiei, fiecare sub aspectul săvârșirii infracțiunii de instigare la șantaj.

„La sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie 2019, inculpații Iacob Adrian și Marcoci Petrică-Mihail, rector, respectiv prorector al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, l-au determinat pe inculpatul Bărbulescu Gheorghe Adrian să transmită unei persoane, jurnalist de investigație – persoană vătămată, mesaje de amenințare (un mesaj tip text și cinci mesaje folosind aplicația Facebook Messenger) pentru a o constrânge să înceteze investigațiile jurnalistice care îl vizau pe rectorul Academiei de Poliție, urmărind astfel eliminarea riscurilor pentru cariera lor profesională. Concomitent, cei doi instigatori i-au promis polițistului care a trimis efectiv mesajele de amenințare că îi vor asigura protecția pentru a nu fi tras la răspundere penală și, pe parcursul săvârșirii faptelor, chiar i-au adresat încurajări”, se arată într-un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție.

Potrivit procurorilor, la sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie 2019, rectorul și prorectorul Academiei i-au cerut lui Bărbulescu Gheorghe Adrian, „profitând de ascendentul pe care li-l dădeau relația de subordonare funcțională, diferența de vârstă și de grad profesional, relația personală care se dezvoltase între ei și recunoștința acestuia din urmă pentru oportunitatea de a continua să activeze în mediul universitar”, să trimită mesaje de amenințare jurnalistei Emilia Șercan pentru a o determina să oprească investigațiile jurnalistice care îl vizau pe rectorul Iacob Adrian.