Fotografia unui român, folosită pe pachetele de țigări, fără acordul familiei. Familia vrea despăgubiri de milioane de euro

Publicat: 29 03. 2017, 22:13

Pe milioane de pachete de țigări apare o imagine despre care se spune că este a unui român care a murit acum doi ani. Familia afirmă că bărbatul a fost internat într-un spital din Cluj și de acolo ar putea proveni imaginea.

 „Cum ați fi reacționat dumneavoastră să vă vedeți părintele mort pe pachetul de țigări? (…) Am frate care stă în Arad și a cumpărat țigări și a văzut poza respectivă. Cumnați de-ai mei au găsit la lucru pachete din alte țări: Polonia, Cehia și aici în Marea Britanie cu poza lui pe pachet. În toate magazinele din Anglia au apărut de o săptămână. Am găsit în centru unde stăm, în orașul din Anglia, în centru, pe jos, pachete de țigări cu poza tatălui nostru. Nu cred că i-ar plăcea cuiva să vadă așa ceva”.

Avocatul Adrian Cuculis, care se ocupă de acest caz, a declarat, pentru Digi 24: „Discutăm de imaginea unui bărbat întins pe un pat de spital, intubat, îmbrăcat într-un tricou alb. În 2014 când a intrat în vigoare directiva europeană ce transpunea aceste imagini horror, tatăl lor a fost internat, a suferit o intervenție chirurgicală pentru care a fost necesară o anestezie totală. O să dăm în judecată în principal Ministerul Sănătății, vom chema în garanție Spitalul din Cluj, directorul de acolo, pe toți care s-au ocupat de respectiva intervenție chirurgicală și probabil vom încerca să atragem și răspunderea societăților producătoare de țigarete care au folosit această imagine pe pachetele lor de țigări”.

Doar că reprezentanții fimei producătoare de țigări dau vina pe Ministerul Sănătății: „Există trei seturi de imagini obligatorii pe care producătorii trebuie să le afișeze pe pachetele de țigarete. ne-au fost puse la dispoziție în format electronic de către Ministerul Sănătății. Fiecare set se schimbă după un an. Deci setul actual este valabil până la 31 decembrie 2017″.

Pozele respective au fost făcute, de fapt au fost selectate, de către Comisia Europeană, și pentru absolut toate există consimțământul persoanei în cauză, dacă este un adult în viață este al lui, dacă nu, este al familiei”, spune Magda Ciobanu, coordonatorul programului „Stop Fumat” din Ministerul Sănătății.

De cealaltă parte, Comisia Europeană spune că până acum, alți 60 de europeni au reclamat același lucru chiar pentru această fotografie.

„Au fost peste 60 de reclamații din mai multe state membre care fac referire la aceeași imagine. Putem spune cu siguranță că persoana din imagine nu este cea despre care vorbește familia din Cluj și orice asemănare este pură coincidență”, arată Comisia Europeană.