Franţa va prelungi starea de urgenţă sanitară până la 1 iunie

Publicat: 09 02. 2021, 20:33
Actualizat: 06 04. 2021, 15:05
Franţa va prelungi starea de urgenţă sanitară până la 1 iunie / Sursă FOTO: Shutterstock

Adunarea Naţională, Camera inferioară a Parlamentului Franţei, a aprobat, marţi seară, prelungirea stării de urgenţă sanitară la nivelul întregii țări până pe 1 iunie, informează Agenţia France-Presse.

Franța a raportat până în acest moment 3,4 milioane de cazuri de coronavirus

Decizia prelungirii stării de urgenţă sanitară a fost aprobată definitiv de Adunarea Naţională cu un raport de voturi de 278 la 193.

Starea de urgenţă sanitară permite impunerea de restricţii, inclusiv privind deplasarea, în contextul pandemiei.

Franţa a raportat până în acest moment 3,4 milioane de cazuri de coronavirus şi 79.572 de decese. La nivel mondial, până în prezent au fost raportate 106,6 milioane de cazuri de coronavirus şi 2,33 de milioane de decese, potrivit datelor centralizate de Universitatea Johns Hopkins (SUA).

Țările cele mai afectate sunt Statele Unite, India, Brazilia, Marea Britanie şi Rusia.

Vaccinul anti-Covid de la Pfizer face față noilor tulpini, mai puțin uneia

Vaccinul produs de companiile Pfizer și BionTech neutralizează cele trei variante ale SARS-Cov-2 apărute în Marea Britanie şi în Africa de Sud. Dar o analiză realizată de o echipă de cercetători de la Universitatea din Texas a arătat că, totuși, capacitatea sa de neutralizare a fost „lejer inferioară” împotriva unei alte variante sud-africane apărute recent.

Analiza a fost realizată pe plasma recoltată de la 20 de persoane care au fost deja imunizate cu vaccinul produs de Pfizer și BioNTech.

Variantele SARS-CoV-2 apărute în Marea Britanie şi Africa de Sud au aceeaşi mutaţie N501Y, însă la cealaltă tulpină sud-africană se întâlneşte mutaţia E484K, toate intervenite la proteina Spike (S) care „ar putea creşte afinitatea” acesteia faţă de receptorul ACE2 al celulei umane prin intermediul căruia pătrunde în organism, relatează Agerpres.

Echipa de la Universitatea din Texas a proiectat combinaţii ale mutaţiilor găsite în aceste variante şi a analizat plasmele a 20 de participanţi la un studiu clinic cu vaccinul BNT162b2 de la Pfizer, după două sau patru săptămâni de la imunizare cu două doze administrate la interval de trei săptămâni.

În fiecare plasmă s-a verificat neutralizarea SARS-CoV-2 precum şi a tulpinilor mutant ale coronavirusului, potrivit revistei Nature Medicine, mai scrie sursa citată.

Autorii au găsit „probe de neutralizare a virusurilor mutante” în ansamblul plasmelor, cu o ”uşoară variaţie”, deoarece neutralizarea împotriva mutaţiei E484K a fost „uşor inferioară”, comparativ cu cea împotriva mutaţiei N501Y.

Studiul semnalează totodată că mutaţia N501Y pare să amplifice gazdele pe care virusul le poate infecta şi să includă de asemenea şoarecii.

Autorii avertizează că evoluţia continuă a SARS-CoV-2 „necesită o observare constantă a eficacităţii vaccinului împotriva tulpinilor emergente”.