Fregata „Regina Maria” revine acasă după participarea la „Active Endeavour”, sub comandă NATO

Publicat: 01 11. 2013, 13:47
Actualizat: 10 06. 2018, 22:22

Potrivit Statului Major al Forțelor Navale, fregata românească, având la bord un echipaj alcătuit din 224 de marinari, aflat sub comanda comandorului Bogdan Vochițu, a îndeplinit toate misiunile ordonate de Comandamentul Operației „Active Endeavour”, pe timpul cărora a parcurs peste 5.700 de mile marine, în mai mult de 600 ore de marș.

Echipajul navei a monitorizat aproximativ 200 de nave comerciale din zonă, interogând peste 80 dintre acestea, cu sprijinul piloților marinari care au efectuat mai mult de 30 de ore de zbor pe parcursul misiunilor de supraveghere aeriană.

Vasul este așteptat să ajungă în portul militar Constanța luni, la ora 11.00, la ceremonie fiind invitați să participe oficialități militare, reprezentanți ai autorităților locale, veterani, cadre militare în rezervă și în retragere, precum și membri ai familiilor echipajului.

„Active Endeavour” a luat ființă în anul 2001 ca răspuns imediat al NATO la atacurile teroriste împotriva Statelor Unite ale Americii din 11 septembrie, în cadrul acesteia navele militare NATO patrulând în Marea Mediterană pentru a monitoriza transporturile de mărfuri și pentru a descuraja activitățile teroriste și traficul ilegal.

Aceasta a fost a patra participare a fregatei „Regina Maria” și a opta a Forțelor Navale Române în cadrul acțiunii de monitorizare a traficului naval și aerian.

Forțele Navale Române participă la această operație din anul 2005, contribuind astfel la îndeplinirea angajamentelor asumate de către țara noastră în cadrul sistemului de securitate internațională.

Fregata „Regina Maria” are un deplasament de 4.900 tone, lungimea de 148,2 metri, lățimea de 14,75 metri și un pescaj maxim de 6,4 metri. Nava poate dezvolta viteze de până la 30 de noduri și dispune de o autonomie de 4.500 mile marine. Propulsia este asigurată de 4 turbine Rolls Royce, iar sistemele electrice de la bord sunt alimentate de 4 generatoare Diesel de câte 1 MW fiecare.