FSLI: Zece mii de cadre didactice și studenți vor ieși în stradă la 6 noiembrie, în Capitală

Publicat: 23 10. 2013, 17:44
Actualizat: 02 02. 2019, 04:33

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) informează că a obținut toate aprobările de la Primăria Capitalei pentru acțiunile de protest anunțate, astfel încât, în 6 noiembrie, aproximativ 10.000 de cadre didactice și studenți vor ieși în stradă.

FSLI precizează că Primăria Municipiului București a aprobat, miercuri, și pichetarea Guvernului și a sediului Uniunii Social Liberale (USL), în zilele 28, 29 și 30 octombrie.

Astfel, în 28 octombrie vor fi pichetate simultan, între orele 11.00 și 13.00, sediile Guvernului și USL, în 29 octombrie, între orele 10.00 și 12.00, se va protesta doar la sediul Guvernului, iar în 30 octombrie, în intervalul 11.00 – 13.00, doar sediul USL.

„Primăria Capitalei a aprobat și acțiunile FSLI din data de 6.11.2013, astfel că ap roximativ 10.000 de dascăli vor protesta în Piața Victoriei în intervalul 11.00-13.00, urmând ca între 13.00 și 15.00 să se deplaseze spre sediul Parlamentului pe traseul: Piața Victoriei – Calea Victoriei – Palatul Parlamentului (Piața Constituției). La acest protest vom avea sprijinul studenților și facem apel și la părinți și la întreaga societate civilă să ni se alăture, pentru că revendicările noastre nu sunt numai pentru profesori, sunt pentru un viitor mai bun al tuturor românilor”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Revendicările FSLI vizează: alocarea, începând cu 2014, a minimum șase la sută din PIB pentru Educație și creșterea ponderii cheltuielilor de personal pentru învățământ, din totalul cheltuielilor de personal din sectorul public; modificarea Legii educației naționale, inclusiv în ceea ce privește statutul personalului didactic; adoptarea unei legi de salarizare, prin care salariile profesorilor debutanți să crească cu 50 la sută, iar raportul dintre salariul de bază maxim al funcției didactice și cel minim să fie 2:1.

Sindicaliștii din educație mai cer depolitizarea învățământului, astfel încât în dobândirea funcției de director al unității de învățământ rolul determinant să revină colectivului unității, și nu factorilor politici, precum și regândirea programelor școlare și a sistemului de evaluare a elevilor, pentru ca accentul să se pună pe latura formativă, și nu pe cea informativă, iar prin evaluare să se verifice capacitatea elevilor de a aplica practic cunoștințele dobândite, pentru a face față cerințelor în schimbare și competiției de pe piața forței de muncă.

Și reprezentanții Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, nemulțumiți de posibilitatea neindexării salariilor în 2014, amenință cu acțiuni de protest, din 1 noiembrie, care ar putea culmina cu blocarea anului școlar.