FURTUL PE REȚETĂ. Membrii rețelei decontărilor ilegale cumpărau „la kilogram” bilete de trimitere

Publicat: 30 03. 2013, 14:39
Actualizat: 31 07. 2014, 15:24
Unii membri ai rețelei decontărilor ilegale de analize medicale cumpărau de la alți medici sau asistente topuri de bilete de trimitere, denumite "kilograme", pe care le falsificau, se arată în referatul cu propunere de arestare preventivă a 36 de persoane reținute vineri seară.

Unii membri ai rețelei decontărilor ilegale de analize medicale cumpărau de la alți medici sau asistente topuri de bilete de trimitere, denumite „kilograme”, pe care le falsificau, se arată în referatul cu propunere de arestare preventivă a 36 de persoane reținute vineri seară.

În documentul citat este menționat, astfel, cazul asistentei medicale Valentina Drăgușin, asistenta cardiologului Sergiu Bârsan.

„Biletele de trimitere falsificate emise în numele doctorului Sergiu Bârsan erau completate de Valentina Drăgușin cu ajutorul inc. Marin Teodora. Cele două falsificau și bilete de trimitere «cumpărate» de la alți medici sau asitente, dar care nu cuprindeau toate datele”, se arată în referat.

Potrivit anchetatorilor, biletele altor medici sau asistente erau cumpărate „la kilogram”, aceasta fiind unitatea de măsura care definea un top de astfel de documente.

O tranzacție de acest fel este subiectul unei convorbiri telefonice purtate la 19 aprilie 2012 de administratorul laboratorului de analize Uromed, Semseddin Daskiran, și asistenta Valentina Drăgușin, interceptarea discuției fiind menționată în referatul procurorilor.

„D. Semseddin: Ce să fac? Acuma am ajuns la City.

Vali: De ce te-ai enervat?

D. Semseddin: Mă enervează lumea. Nu știi cum e?

Vali: Ă!

D. Semseddin: Probleme.

Vali: Am înțeles. Mamă, am vorbit astăzi cu două tipe. Mi-a zis să-mi dea câte un top…, de familie. Două topuri de fapt, dar diferite.

D. Semseddin: Două kilograme adică.

Vali: Da, două kilograme.

D. Semseddin: Da.

Vali: Și vrea o sută de RON. Pe ambele.

D. Semseddin: Cât?

Vali: O sută. Tu cu cât iei kilogramul de la alea?

D. Semseddin: Bine…, o sută, adică un milion.

Vali: Da, da, da.

D. Semseddin: Două kile, nu?

Vali: Da, pe două kile.

D. Semseddin: Pe două kile un milion. Bine. Tu nu ai bani la tine?

Vali: Ba da, dar te-am întrebat că nu știam dacă e bine și am zis să vorbesc…Eu nu știu cum merge treaba.

D. Semseddin: Bine. Dăi, dar verific bine”

În acest dosar, în care 42 de persoane sunt urmărite penal pentru înșelăciune și complicitate la această faptă, au fost reținuți vineri seară administratorii laboratoarelor de analize Uromed Center și CityLab, angajați ai acestora, medici și asistente.

În referatul cu propunere de arestare preventivă se precizează că au fost emise ordonanțe de reținere pentru 36 de persoane: Semseddin Daskiran și Suleiman Memitanly (administratorii laboratoarelor), Mohamad El-Rifai, Muteba Kanda, Kamai Osman, Monica Ursu (medic specialist obstetrică și ginecologie), Mihaela Liliana Ivașcu, Corina Gabriela Iancu (medic endocrinolog), Melania Pandrea, Ana-Maria Baciu, Sergiu Bârsan (medic cardiolog), Dana Buduluca, Călin Dănuță, Ioana Coconeanu, Bogdan Ioan Coculescu, Irina Cristea, Mihaela Cristea, Valentina Drăgușin (asistent medical), Alina Eremia, Ileana Gheorghe, Mihaela Gheorghiu, Luiza Ilioiu, Marana Anda Iosup, Rodica Lazăr Contes (medic pediatru), Teodora Marin, Rodica Matei, Maria Munteanu, Aura Nimigean, Viorel Ordeanu, Mihaela Pană, Corina Patazi, Mihai Stanciu, Crenguța Șerboiu (medic specialist radiologie), Anca Telguță, Monica Toca și Cristian Alexandru Vasile Bugarin.

Persoanele reținute au fost prezentate sâmbătă Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Parchetul de pe lângă Tribunalul București a anunțat că a dispus începerea urmăririi penale față de 42 de persoane, pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals intelectual și uz de fals, luare de mită și dare mită.

În acest caz, vineri, a fost declanșată o acțiune la care au participat 13 procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul București și 175 de polițiști ai Direcției Generale de Poliție București, fiind făcute 44 de percheziții domiciliare și, de asemenea, puse în executare 42 de mandate de aducere.

„Activitatea infracțională a constat, în principal, în fraudarea de către mai mulți medici și angajați ai unor laboratoare de analize medicale a bugetului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate prin decontarea unor analize medicale care nu au fost efectuate în realitate, cauzându-se un prejudiciu de peste 500.000 de euro”, s-a arătat într-un comunicat al Parchetului Capitalei, remis agenției MEDIAFAX.

Un număr de 16 medici de familie și specialiști, dar și administratori și angajați de la două laboratoare, se numără printre cele 42 de persoane urmărite penal în dosarul decontărilor ilegale de analize, potrivit anchetatorilor

Medicii sunt acuzați că au emis aproximativ 14.000 de buletine de analize fictive pe numele a circa 800 de persoane, din valoarea cărora își opreau 10%.