Gabriela Firea: RADET nu va intra în faliment

Publicat: 26 10. 2016, 13:24
Actualizat: 01 03. 2017, 04:03

„În cadrul analizei efectuate în aceste 20 de zile de la declararea insolvenței de către Tribunalul București, afirm cu toată convingerea că nu se pune problema falimentului RADET, fiind asigurate toate premisele reorganizării Regiei”, a declarat Gabriela Firea.

În cadrul unei conferințe de presă susținută alături de administratorul special al RADET, Sorin Chiriță și cu reprezentantul administratorului judiciar, Rominsolv SRL, Gheorghe Piperea, Primarul General al Capitalei a mai anunțat că a inițiat un proiect de hotărâre privind plata în avans a necesarului de gaze naturale către ROMGAZ, astfel încât să poată fi realizat stocul necesar acestei ierni. Propunerea va fi prezentată Consiliului General al Municipiului București (CGMB), care va decide în ședința din data de 31 octombrie dacă aprobă alocarea celor 417 milioane de lei, pentru achitarea stocurilor de gaze aferente perioadei octombrie 2016 – martie 2017.

„În acest moment, avem și suma asigurată și cadrul legal pentru a se putea plăti în avans stocul de Gaze Naturale. E un fapt fără precedent, dar care asigură confortul populației și livrarea agentului termic tuturor instituțiilor publice”, a precizat edilul.

Administratorul judiciar al RADET, avocatul Gheorghe Piperea, a anunțat că un raport complet al motivelor care au dus la insolvența RADET va fi întocmit peste 20 de zile, când vor fi indicate și persoanele și instituțiile care au provocat sau perpetuat declinul Regiei de Termoficare a Bucureștiului. Din analiza preliminară reiese că legislația deficitară și deciziile luate la nivelul Autorității de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) ar fi printre principalele cauze ale problemelor financiare ale RADET, susține Piperea.

„Cea mai pregnantă cauză a insolvenței nu e doar prostul management, nu e nici costul produsului finit, e vorba de o legislație prost concepută – mă refer la Hotărâri de Guvern și decizii ANRE. Este vorba despre proasta concepție a fluxului de numerar și a fluxului de gaze între entități. Este o situație similară cu cea de la OLTCHIM. Dar mai este și caracterul foarte ostil al ELCEN, care a declanșat un adevărat complex de executări silite la nivelul Regiei și care au fost făcute în baza unei creanțe de prin 2008 care nu a fost regularizată, a dus la penalități imense, motiv pentru care niciodată nu s-ar fi ajuns la achitarea acestei creanțe”, a explicat Gheorghe Piperea.

Primarul General al Capitalei a dat asigurări că furnizarea apei calde și a căldurii se va face la parametri optimi pe tot parcursul iernii. Iar în cazul unei avarii se va putea interveni imediat pentru remedierea problemei, fiindcă RADET nu mai are poprire pe conturi, având astfel la dispoziție sumele necesare pentru reparații și achiziția de materiale.