GALERIE FOTO. 23 de ani de la Mineriada din 13-15 iunie

Publicat: 13 06. 2013, 13:26
Actualizat: 29 07. 2014, 22:33

În urmă cu 23 de ani, pe 13 iunie, trei garnituri pline cu mineri plecau din Petroșani spre București. În dimineața zilei următoare, aceștia intrau în Piața Universității unde poliția încerca deja să disperseze în mod violent studenții și ceilalți manifestanți împotriva regimului Ion Iliescu.

Fenomenul Piața Universității, numit și „Golaniada”, după ce manifestanții au fost numiți „golani” de reprezentanți noii puteri, a început pe 22 aprilie, când Piața Universității a fost ocupată de demonstranți și proclamată „Zonă liberă de neocomunism”.

Foto: Mediafax (Emanuel Pârvu)

În zilele următoare, numărul manifestanților a crescut specataculos, la kilometrul 0 venind zilnic zeci de mii de oameni. Pesonalități ale lumii culturale, ale societății civile și politicieni s-au alăturat manifestanților.

Foto: Mediafax (Emanuel Pârvu). Marian Munteanu, liderul Ligii Studenților

Foto: Mediafax (Emanuel Pârvu) . Liderii PNȚCD, Gabriel Țepelea, Ion Diaconescu, Corneliu Coposu și Ion Rațiu, în mijlocul manifestanților

După primele alegeri, din 20 mai, în care FSN a obținut peste 80% dintre mandatele din Parlament, iar Ion Iliescu a fost ales președinte cu 86%, mitingul a continuat în ciuda avertismentelor date de autorități.

Minerii au pretins că sosirea lor în Capitală are ca scop refacerea rondurilor cu flori din fața Teatrului Național, distruse de protestatari cu o zi în urmă.

Foto: Mediafax (Emanuel Pârvu)

Foto: Mediafax (Emanuel Pârvu)

La scurt timp însă, aceștia au pătruns în incinta Facultății de Geologie, unde au ocupat balconul și au devastat o colecție unică de flori de mină și zăcăminte geologice, precum și sediul Ligii Studenților.

De asemenea, Facultatea și Litere, cea de Matematică și Institutul de Arhitectură Ion Mincu au avut o soartă similară, iar mai mulți profesori și studenți au fost bătuți.

Liderul studenților, Marian  Munteanu, inițiatorul și coordonatorul demonstrației studențești a fost sechestrat și bătut cu bestialitate în incinta Universității de către mineri și alți membri ai forțelor de ordine, apoi a fost aruncat în fântâna arteziană de la Universitate. A fost transportat la spital în moarte clinică, însă medicii au reușit să îl salveze. După patru zile însă, Muntean a fost din nou arestat abuziv.

În doar câteva ore de la sosirea minerilor în București, Capitala a fost cuprinsă de haos: studenții, profesorii și alți intelectuali au fost bătuți, arestați și urcați în dubele Poliției și duși la o unitate militară din Măgurele, unde au fost interogați.

Pe 15 iunie, minerii au fost transportați cu autobuze la complexul Romexpo, unde președintele Ion Iliescu le-a mulțumit pentru „acțiunea vitejească”. Imediat după aceasta, minerii au fost duși la Gara de Nord, de unde au luat trenul înapoi către Valea Jiului.

Oficial, numărul răniților în timpul Mineriadei din 1990 a ajuns la aproape 750, iar șase persoane au murit. Cu toate acestea, Virel Ene, președintele „Asociației Victimelor Mineriadelor”, a susținut întotdeauna că bilanțul real a fost cu mult mai grav.