GÂNDUL LIVE. Armand Goșu, expert politic în statele postsovietice: „De ce a dispărut Putin în februarie? Dispare în situații pe care nu le poate controla”

Publicat: 25 06. 2020, 13:26
Actualizat: 25 06. 2020, 14:41

This browser does not support the video element.

Armand Goșu, expert politic în statele postsovietice, a dezbătut, la GÂNDUL LIVE, criza coronavirusului din Rusia, care ar putea afecta șansele lui Vladimir Putin de a rămâne în fruntea țării, un obiectiv pe care liderul de la Kremlin și l-a propus cu orice preț.

„Întotdeauna sunt probleme cu cifre. Rusia nu e prima țară cu asemenea probleme. Am avut China, am avut state europene, nu am știut cum se numără victimele de coronavirus. E o chestiune obiectivă, dar e și problema specifică statelor cu regim autoritar, unde totul este controlat.

Nu există libertate la niciun nivel, deciziile se iau undeva sus sau jos, cu maximă atenție, ca cel de sus să nu fie deranjat.

Mecanismul a funcționat în cazul Rusiei, pur și simplu medicii s-au gândit cam ce cifre ar vrea să vadă Putin în legătură cu datele de infectare.

După ce autoritățile au dat o lege prin care amenințau civil și penal pe cei care se considera că răspândesc informații false. Unii au fost anchetați de FSB, când au văzut că nu mai pot să țină lucrurile sub control, au dat drumul la niște informații.

Parada militară, bombă biologică

Mi-e teamă că manifestarea cu 14.000 de militari, parada din Rusia, va deveni o bombă biologică. Ce s-ar putea întâmpla cu sănătatea populației dacă acolo au fost câteva focare de infectare cu COVID.

De ce a dispărut Putin în februarie? Dispare în situații când nu le poate controla, a făcut asta în ultimii 20 de ani. Liderul se simte nesigur în situații de tipul ăsta. Catastrofă medicală, umanitară. În 2010 au fost acele incendii teribile din Rusia, Putin a dispărut săptămâni întregi.

În 2000 în luna august, când s-a scufundat submarinul Kursk, Putin a dispărut și a revenit mai târziu, de abia venise la putere. I s-a lăsat acum premierului misiunea de a ieși public. Sarcina anunțurilor oficiale a revenit primarului Moscovei despre covid.

Cu o lună și jumătate înainte de referendum, pe fondul prăbușirii prețului petrolului, vine lovitura mare, pandemia. Președintele Putin și-a văzut năruită agenda atent planificată, a trebuit să se corecteze din mers. A ieșit mai târziu să facă conferință de presă.

De abia la sfârșitul lunii mai președintele Putin și-a regăsit suflul și a anunțat referendumul, că s-a amânat parada etc. S-a reinventat agenda publică. Toată lumea discută modificarea despre rămânerea lui Putin la putere.

Putin stă mai mult decât Stalin la putere!

Președintele mai are dreptul la două mandate de șase ani. Cu 36 de ani mai mult decât a stat Stalin la putere. E foarte important pentru Putin să aibă un rezultat oarecum rezonabil. E vorba de modificarea Constituției. Înainte de pandemie, Putin spera în peste 70% pentru modificarea Constituției. Așteptările au scăzut, cota de participare așteptată de Kremlin este de undeva la 55% cotă de participare.

Lumea e destul de supărată. Cota de popularitate a lui Putin a scăzut, dar nu din cauza covid-ului, imediat după alegerile din 2018. Putin a promis că nu va modifica legea pensiilor și la o lună de la jurământ premierul Medvedev anunță un nou proiect cu ridicarea vârstei de pensionare”, a spus Armand Goșu la GÂNDUL LIVE.