GÂNDUL LIVE. Ovidiu Orțan, PSD: „E o mare discuție în jurul asimptomaticilor. Suntem singura țară în care îi internăm forțat în spitale!”

Publicat: 14/07/2020, 13:09
Actualizat: 14/07/2020, 18:53

Ovidiu Orțan (PSD), medic de profesie, a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre impasul în care se regăsește cadrul legislativ pentru reglementarea carantinării și izolării asimptomaticilor cu Covid-19.

„Sunt la primul mandat în Parlament.

Susțin cu toată puterea declarația. E o mare discuție în jurul asimptomaticilor. E foarte adevărat că Univ. Yale a scos studiul la care făcea referire doctorul Arafat. Dar OMS pe 10 iunie a făcut două declarații consecutive, una că asimptomaticul nu răspândește și una că răspândește într-o măsură foarte mică.

Sunt medic de profesie și uneori am o exprimare mai colorată. Suntem singura țară din Europa care internează asimptomaticii. 70% din concetățenii mei sunt foarte responsabili.

„70% dintre cetățeni sunt responsabili”

Cred că cei 70% care merg la serviciu sunt extrem de responsabili. În fiecare zi vedem aceleași imagini din Europa. Vedem aceiași oameni fără măști, care se promovează în spațiul public.

Suntem singura țară din Europa în care internăm forțat asimptomatici. Bolnavi, sănătoși, fără niciun sens. Starea clinică a unor pacienți s-ar fi înrăutățit și acasă și în spital.

„Omul pleacă de bunăvoie, nu avem lege de patru luni…”

Omul acela a plecat de bunăvoie pentru că nu avem lege de patru luni. Medicul ce să facă, să-l aresteze? Dacă pacientul semnează pentru asta…

Din cauza vidului legislativ. Noi nu îi putem obliga să stea în casă. Măsurile trebuie luate gradual și empatic.

Asta cu covizii pozitivi liberi este mai veche decât credeți”, a declarat Ovidiu Orțan la GÂNDUL LIVE.

Proiectul de lege privind carantinarea şi izolarea, reluat de Comisia Juridică din Senat, marţi

Proiectul de lege privind carantinarea şi izolarea în situaţii de risc epidemiologic este reluat de Comisia Juridică din Senat, marţi.

Sedinţa a fost reprogramată, în cursul dimineţii de marţi, la ora 14.00.

Dezbaterile au fost oprite, luni, în Comisia juridică a Senatului

În urma discuțiilor din Comisia juridică a Senatului, lucrările au fost oprite, luni,  iar membrii Comisiei au stabilit să reia analiză marți dimineață privind proiectul de lege care vizează carantină.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult