PĂRERE. Medic: „Nu există pacienți asimptomatici. Există pacienți care dezvoltă o formă ușoară”

Redactor:
Alisa Ioana
PĂRERE. Medic: „Nu există pacienți asimptomatici. Există pacienți care dezvoltă o formă ușoară”
Foto: shutterstock

Florin Roșu, medic ATI și șeful secției de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași, susține că nu există niciun pacient asimptomatic: „Noi spunem că pacientul este asimptomatic, dar nu există ca el să nu fi avut un puseu febril, o tuse, i-a curs nasul, o răgușeală sau o zi în care i s-a întâmplat să nu fie în formă maximă sau să simtă o stare de oboseală”.

„În consecință, nu există pacienți asimptomatici. Există pacienți care dezvoltă o formă ușoară, față de cei care au forme medii sau severe”, subliniază medicul ieșean”, spune Florin Roșu, potrivit Hotnews.ro.

De asemenea, Florin Roșu consideră că pacienții care prezintă forme ușoare sau medii pot dezvolta o formă gravă a bolii.

„De aceea este foarte importantă, din punctul meu de vedere, supravegherea pacienților în mediul spitalicesc. Mi s-a părut o decizie foarte bună a decidenților aceea de a interna pacienții și a îi ține sub observație. Nu este o măsură de pedeapsă, este o măsură prin care încercăm să protejăm populația din punctul de vedere al prevenirii răspândirii virusului și al acordării unei asistențe medicale de calitate”, a mai declarat Florin Roșu.

Florit Roșu, despre momentul în care apar simptomele specifice COVID-19

„Undeva în ziua a 5-a de la debutul bolii, iar undeva între ziua a 7-a și a 10-a are impactul cel mai important asupra organismului. În momentul respectiv are loc și acea reacție puternică a organismului, ceea ce noi numim furtuna de citokine – momentul în care apare și disfuncția pulmonară și disfuncția multiplă de organ”, spune el.

Până astăzi, 9 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 30.789 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

În ultimele 24 de ore au fost confirmate 614 cazuri de COVID-19, după cele 555 de miercuri.

Inchide