Gândurile lui Cristoiu: Un proiect de lege privind adopțiile prevede indemnizații de 600-900 de lei

Publicat: 06 07. 2019, 17:33

This browser does not support the video element.

Jurnalistul Ion Cristoiu a afirmat că în cazul Sorina, fetița din Baia de Aramă luată cu mascați din casa asistenților maternali, conflictul a fost generat de DGASPC Mehedinți. „S-a împins totul către procuroare, corect, și procuroarea nu avea ce căuta să o târască pe ea, dar s-a uitat că de fapt esența conflictului este dată de o instituție a Guvernului României. Pentru că cei de la Mehedinți, în interesul copilului, nu poți să iei un copil de opt ani”, a afirmat Ion Cristoiu.

În acest context, jurnalistul a prezentat prevederile unui proiectul de modificare a legii adopților care instituie o indemnizație lunară pentru sprijinirea familiilor mai puțin înstărite, dar iubitoare, dornice să adopte un copil.

„Spune așa: acordarea unei indemnizații lunare de 600 de lei pentru fiecare copil adoptat care se află într-una din următoarele situații: între 3 și 6 ani. O încurajare, decât asistent maternal, că nu e nicio deosebire. Este încadrat în grad de handicap ușor sau mediu, face parte dintr-un grup de doi frați adoptabili împreună”, a citat Ion Cristoiu din proiect.

Conform jurnalistului, cuantumul iundemnizației crește, odată cu vârsta copilului adoptat, gradul de handicap.

„Acordarea unei indemnizații lunare de 900 de lei pentru fiecare copil care are vârsta de șapte ani. E în avantajul copilului. Și e foarte important așa: cuantumul indemnizației se majorează cu 25% dacă copilul adoptat este cu handicap accentuat sau grav este foarte important sau face parte dintr-un grup de trei frați adoptabili împreună. Deci dacă iei trei frați împreună pe lângă cei 900 mai iei încă 25%”, a explicat Ion Cristoiu.

Acesta a subliniat că părinții adoptatori vor primi indemnizația până când copilul va împlini 18 ani și se poate prelungi dacă acesta își continuă studiile, doar o dată, în fiecare formă de învățământ până la vârsta de 26 de ani. Proiectul mai prevede o serie de facilități precum decontarea sumelor care reprezintă cheltuielile pentru asigurarea unor servicii destinate și copilului, și reabilitării dacă are handicap, în limita sumei de 1.500 RON pe an, declararea mai rapidă a adoptabilității copilului.

„Când s-a înființat funcția de asistent maternal s-a spus așa: trebuie să scoatem copiii din orfelinate și să-i dăm unei familii. Numai că a venit o nebunie ei erau dați unei familii, cum a fost aia de la Baia de Aramă. Ei se ocupau, hai să spunem pentru că ei primeau niște bani, corect da? Se atașau, dar primeau niște bani, dar nu puteau să-i adopte pentru că în timpul ăsta cei de la Protecția copilului o dădeau unei alte familii, ca acum. Acum se desființează funcția de asistent maternal și se facilitează adopția”, a explicat jurnalistul.

Ion Cristoiu a susținut adoptarea cât mai rapidă a acestui proiect de lege pentru a preveni traumatizarea copiilor, dar și scandaluri mediatice, așa cum s-a întâmplat în cazul Sorina.

„Decât să facem gură împotriva adopțiilor externe și a adopțiilor de către oamenii cu bani, mai degrabă facem asta. Pentru că veți găsi foarte multe familii care vor găsi în adopția unui copil un mod de a trăi, care au asistenți maternali, că de aici a venit criza în cazul de față. Mulți asistenți maternali au luat un copil, s-au atașat și încă o dată întreb: care e deosebirea între adopție și… nu e niciuna. El ia bani în continuare și are și copilul. Și copilul e fericit, deci ar putea să fie foarte bună”, a conchis Ion Cristoiu.