George W. Bush ar fi amenințat mai multe țări pentru a susține operațiunile din Irak

Publicat: 15 02. 2012, 10:30
Actualizat: 03 03. 2012, 21:36
Președintele american George W. Bush ar fi amenințat Mexicul și Chile cu represalii dacă nu votau o rezoluție ONU care să susțină declanșarea operațiunilor militare din Irak, în 2002, într-o întâlnire cu fostul premier spaniol Jose Maria Aznar, a informat miercuri cotidianul El Pais.

Președintele american George W. Bush ar fi amenințat Mexicul și Chile cu represalii dacă nu votau o rezoluție ONU care să susțină declanșarea operațiunilor militare din Irak, în 2002, într-o întâlnire cu fostul premier spaniol Jose Maria Aznar, a informat miercuri cotidianul El Pais, citat de AFP.

El Pais a publicat miercuri detalii ale unei discuții dintre cei doi politicieni, care a avut loc la Texas, la 22 februarie 2002, în timp ce Washingtonul aștepta ca rezoluția ONU de sprijinire a operațiunilor militare din Irak să fie votată de Consiliul de Securitate. Rezoluția a fost ulterior respinsă, din lipsa majorității.

"Țări ca Mexicul, Chile, Angola și Camerun (atunci membre ale Consiliului – n.r.) trebuie să știe că în joc se află securitatea Statelor Unite", ar fi declarat președintele american, conform unui rezumat confidențial al conversației realizat de ambasadorul Spaniei la Washington de la momentul respectiv, Javier Ruperez, citat de El Pais. Bush preciza atunci că o "atitudine negativă" a autorităților de la Santiago ar putea compromite ratificarea de către Senatul american a unui acord comercial cu Chile și amenința că va întrerupe fondurile către Angola.

În cadrul aceleiași conversații, Bush i-ar fi dezvăluit lui Aznar că trupele americane vor fi prezente "la Bagdad la sfârșitul lunii martie" a acelui an, cu sau fără rezoluția ONU, potrivit El Pais.

Â