George W. Bush îi acuză pe democrați că supun SUA unui risc mai mare de atentate

Publicat: 15 02. 2012, 11:57
Actualizat: 28 07. 2012, 04:07
George W. Bush, aflat în conflict cu Congresul din cauza programului de interceptări telefonice fără mandat judecătoresc, i-a acuzat pe democrați că supun Statele Unite unui "risc mai mare" de atentate.

Președintele american George W. Bush, aflat în conflict cu Congresul din cauza programului de interceptări telefonice fără mandat judecătoresc, în cadrul luptei împotriva terorismului, i-a acuzat pe democrați că supun Statele Unite unui "risc mai mare" de atentate, relatează AFP.

 "Liderii din Camera Reprezentanților au ales politica înaintea protejării țării și, prin urmare, țara noastră este într-un pericol mai mare", a declarat el într-un discurs radiofonic săptămânal, înregistrat înainte de plecarea sa vineri într-un turneu de o săptămână în cinci țări din Africa. "Din cauza incapacității Congresului de a acționa, va fi mai dificil pentru administrația noastră să vă protejeze în fața unui atac terorist", a adăugat el.

Instaurat după atentatele de la 11 septembrie 2001, programul respectiv permite serviciilor americane de informații să supravegheze, fără mandat judecătoresc, apelurile și mesajele între SUA și alte țări, în caz de suspiciune privind legături cu terorismul. Acest program, prelungit provizoriu de Congres în timpul verii, a expirat. Senatul a aprobat marți legea cerută de Bush, care menține textul actual și prevede o imunitate juridică pentru companiile de telecomunicații care au participat la program înainte să fie validat de Congres și care sunt vizate în prezent de mai multe plângeri.