Germania vrea negocierea unui acord bilateral pentru vaccinul rusesc Sputnik V. Comisia Europeană nu va semna un contract preliminar 

Publicat: 08 04. 2021, 16:22
Actualizat: 14 04. 2021, 13:12
Germania este aproape de semnarea unui acord bilateral cu Rusia pentru folosirea Sputnik V / Sursă Foto: Shutterstock - Ilustrativ

Germania este aproape de a începe negocieri bilaterale cu Rusia pentru achiziţia vaccinului Sputnik V, a dezvăluit miercuri o sursă pentru agenţia Reuters. Potrivit agenției, orice acord final depinde de furnizarea de către Rusia a datelor cheie către Agenţia Europeană a Medicamentului.

Germania, aproape de a semna un acord pentru vaccinul Sputnik V

Comisia Europeană le-a transmis miercuri miniştrilor sănătăţii din statele UE că Bruxellesul nu are în plan să deschidă discuţii cu Rusia cu privire la un contract preliminar pentru Sputnik V, aşa cum a procedat cu alţi producători de vaccinuri, a dezvăluit o sursă cu informaţii despre subiect, cu condiţia păstrării anonimatului.

Acesta este motivul pentru care ministrul german al sănătăţii, Jens Spahn, a anunţat în cursul reuniunii virtuale că Berlinul va începe negocieri preliminare cu Rusia pe baza unui acord bilateral pentru a-şi asigura vaccinul, a adăugat sursa.

Germania vrea să afle ce cantități poate livra Rusia

Statul german vrea să afle pentru început ce cantităţi poate livra Rusia şi când.

Germania va cumpăra vaccinul rusesc doar după ce el va fi aprobat de EMA, iar pentru aceasta este de importanţă crucială ca Rusia să pună la dispoziţie datele necesare, a mai spus sursa.

Vaccinul rusesc trebuie să primească aprobarea EMA

În urmă cu o zi, premierul Bavariei, Markus Soeder, a declarat că acest land va cumpăra 2,5 milioane de doze de vaccin Sputnik V dacă acesta va fi aprobat de EMA, achiziţie ce ar urma să aibă loc în iulie.

Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că va desfășura în Rusia „o inspecție a bunelor practici clinice” în ce privește felul în care s-au desfășurat testele clinice pe voluntari ale vaccinului rusesc Sputnik, în contextul în care agenția se află într-o procedură de evaluare a acestui ser pentru o posibilă aprobare a utilizării sale în Uniunea Europeană.

În acest moment, Ungaria este singurul stat membru UE care administrează vaccinul rusesc.