Gesturi de solidaritate cu elevii români de la Liceul „Korosi Csoma Sandor”

Publicat: 21 03. 2013, 19:18
Actualizat: 29 07. 2014, 19:23

Asociația Cultural Creștină „Iustinian Teculescu” și Consiliul Național al Elevilor au anunțat joi că sunt solidare cu elevii români de la Liceul „Korosi Csoma Sandor” din Covasna, unde recent a izbucnit un scandal din cauza unei adolescente care a purtat o bentiță tricoloră.

Astfel, în calitate de reprezentat al comunității românești din orașul Covasna, conducerea Asociației a arătat că „simte și înțelege semnificația profundă a evenimentelor petrecute la Grupul Școlar >”, precizând că „este solidară cu elevii culpabilizați pentru purtarea tricolorului românesc, acuzați de către unii reprezentanți oficiali ai școlii pentru denigrare și prejudiciu de imagine”, relatează Agerpres.

De asemenea, Consiliul Național al Elevilor a luat atitudine, considerând că „este inadmisibil ca într-un liceu din România o elevă de clasa a IX-a să fie mustrată, jignită, pusă la colț și amenințată de către colegii ei care aparțin unei minorități naționale, profesorul diriginte și chiar conducerea școlii pentru faptul că a > să poarte o banderolă cu tricolorul României! De asemenea, este jignitor faptul că pe teritoriul României, cetățenii români de etnie română sunt persecutați pentru că promovează însemnele naționale garantate de către Constituție și de idealurile revoluției din 1989.”

Potrivit Iuliei Miron, președintele Consiliului, Ministerul Educației Naționale și Consiliul pentru Combatere a Discriminării vor fi sesizate în legătură cu „comportamentul nejusticat și illegal” al cadrelor didactice și al elevilor maghiari din instituția de învățămând respectivă.

Sabina Elena a venit la școală, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, cu o bentiță în culorile steagului românesc, în timp ce restul colegilor purtau cocarde în culorile drapelului maghiar. Acest gest i-a adus nu doar jigniri din partea colegilor și a profesorilor, dar și amenințări cu moartea.