Ghid electoral în limbile română și romani, pentru ca romii să știe cum să voteze la alegeri

Publicat: 27 10. 2014, 14:26

Președintele Fundației Roma Umanitate, Aurel Pascu, a declarat, luni, la distribuirea „Ghidului electoral rom” pentru alegerile prezidențiale, că acesta cuprinde pașii care trebuie făcuți de o persoană pentru a vota, cu explicații despre procedură, transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a explicat că ghidul a fost editat de mai multe organizații ale romilor din Transilvania, într-un tiraj de 50.000 de exemplare, în limbile română și romani, în premieră națională, pentru a-i ajuta pe romi să voteze la alegerile prezidențiale.

„Am constatat la scrutinele precedente că se înregistrează în comunitățile de romi multe voturi nule, pentru că nu știu cum să voteze și pot fi manipulați de candidați. Ghidul cuprinde pașii care trebuie făcuți de o persoană pentru a vota, cu explicații despre procedură, ce să facă romii când intră în secția de votare. De asemenea, romii sunt îndemnați să sune la 112 în cazul în care se simt constrânși sau amenințați într-un fel în timpul exercitării dreptului la vot”, a spus Pascu.

Potrivit acestuia, ghidul urmează să fie distribuit la nivel național în comunitățile mari ale romilor, în ultima săptămână de campanie electorală.

„Faptul că este editat și în limba romani are un impact foarte mare în rândul membrilor etniei, deoarece romii sunt mai responsabili când citesc ceva în limba lor. În cazul în care sunt romi care nu știu să citească, aceștia pot apela la rude sau prieteni care să le citească din ghid și a vota, astfel, în cunoștință de cauză și a nu mai greși”, a adăugat Aurel Pascu.

Un bărbat de 75 de ani din comuna Gilău, Iosif Rostaș, care a primit ghidul, a spus că documentul este util pentru membrii etniei deoarece romii nu știu cum să voteze și cum să se prezinte la vot.

„Mulți nu au școală și au votat greșit la ultimele alegeri, au fost multe voturi nule aici la o secție de votare din Gilău la care merg romii. Ghidul îi poate pregăti cum să voteze, cu ce acte să se prezinte la vot, cum se pune ștampila, mai ales că scrie și în limba noastră. Este și interesul nostru să ieșim la vot”, a spus Rostaș.