Google, schimbare radicală: ce se întâmplă dacă vrei să faci publice astfel de fotografii pe net

Publicat: 20 06. 2015, 15:52

Noile reguli, anunțate vineri, vor permite persoanelor ale căror fotografii nud au fost publicate pe diverse site-uri fără permisiunea lor să ceară Google să împiedice ca aceste imagini să apară în rezultatele căutărilor.

Un formular pentru acest tip de solicitări va fi disponibil online în câteva săptămâni, potrivit companiei americane.

De obicei, Google nu dă curs cererilor de eliminare a conținuturilor de pe motorul său de căutare, motivând că trebuie să se limiteze la relevanța imaginilor și informațiilor respective pentru persoana care face căutarea.

Această abordare a ajutat Google să se plaseze pe primul loc în topul motoarelor de căutare online, procesând două treimi din cererile de informații realizate pe internet.

Compania a decis însă să facă o excepție în ceea ce privește fotografiile nud, pentru că aceste imagini sunt adesea publicate online de foști parteneri de viață care doresc să se răzbune și chiar să șantajeze.

„Imaginile ‘porno din răzbunare’ provoacă distrugeri emoționale și personale și au ca scop degradarea imaginii victimelor, mai ales femei”, a spus Amit Singhal, senior vicepresident Google, pe blogul companiei.

Imaginile nu vor fi însă eliminate total de pe internet, pentru că Google nu are autoritatea de a cere site-urilor să scoată conținuturile ofensatoare și ilegale. Însă Google va face ca aceste imagini să fie foarte dificil de găsit în căutările online.

Google se alătură astfel unor site-uri cu trafic mare, precum Reddit și Twitter, care și-au modificat termenii și condițiile de folosire a serviciilor lor pentru a interzice utilizatorilor publicarea de imagini nud și cu conținut sexual explicit fără acceptul persoanei din fotografiile respective.

Aceasta nu este pentru prima dată când Google cenzurează conținuturi considerate sensibile din motorul său de căutare. În cele mai multe cazuri a fost însă vorba despre conținuturi considerate astfel de guvernele țărilor unde operează. De exemplu, în perioada în care a operat în China continentală, între anii 2006 și 2010, Google a blocat informații considerate de guvernul acestei țări ca fiind nepotrivite.

Fondat în 1998, de absolvenții Universității Stanford Larry Page și Sergey Brin, motorul de căutare Google este în acest moment o companie prezentă pe toate marile piețele globale. Google are sediul central în Silicon Valley și birouri în America de Nord și de Sud, Europa și Asia.

Google a deschis, pe 1 noiembrie 2010, un birou în București, echipa din România fiind coordonată de Dan Bulucea.