Grevă la Ryanair, în mai multe țări europene. Sute de oameni au pierdut zborurile, după ce zeci de curse aeriene au fost anulate

Publicat: 24 06. 2022, 16:56
Grevă la Ryanair, în mai multe țări europene / Sursă Foto: Shutterstock - Ilustrativ

O parte din echipajele de cabină de la Ryanair au declanşat vineri greve în Belgia, Spania şi Portugalia, într-o dispută legată de salarizare şi condiţiile de lucru, provocând perturbări limitate, după ce operatorul aerian irlandez a anulat zeci de zboruri, lăsând blocaţi sute de pasageri.

Costul vieții a crescut din cauza inflației galopante, asta determinând sindicatele să ceară salarii mai mari, deseori în urma declanşării unor mişcări de protest, scrie Reuters.

Operatorii de aeroporturi de pe continent și companiile europene se confruntă de asemenea cu lipsa de personal care să gestioneze fluxurile de pasageri, după ce s-a majorat cererea pentru călătorii aeriene, în urma ridicării majorităţii restricţiilor.

Potrivit sursei citate, și alţi angajaţi din industria aeriană, de exemplu cei de la British Airways, intenţionează să intre în grevă vara aceasta.

Cât va ține mișcarea de protest

Liderii sindicatelor care-i reprezintă pe membrii echipajelor de cabină Ryanair din Belgia, Spania şi Portugalia au demarat vineri o mişcare de protest de trei zile. Angajaţii din Franţa şi Italia ar urma să înceteze lucrul în weekend. Echipajele din Spania ar urma să intre din nou în grevă în perioada 30 iunie-2 iulie.

Membrii echipajelor spun că operatorul aerian irlandez nu respectă reglementările de muncă locale, care vizează chestiuni cum ar fi salariul minim, şi au cerut şefilor Ryanair îmbunătăţirea condiţiilor de muncă.

„Condiţiile sunt teribile. Un membru al echipajului de cabină nu are voie nici măcar să ia o sticlă de apă pe durata zborului”, susţine Ricardo Penarroias, preşedintele SNPVAC, sindicatul din spatele grevei din Portugalia.