Gruia Stoica, trimis în judecată pentru evaziune și spălare de bani

Publicat: 09 12. 2015, 17:12

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Iași i-au trimis în judecată pe Gruia Stoica, Vasile Didilă (fratele din partea mamei al lui Gruia Stoica) și Vasile Răducan (tatăl lui Gruia Stoica), pentru constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani.

Potrivit procurorilor DIICOT Iași, în anul 2003, SC GFR SA a preluat SC Transbordare Vagoane Marfă CFR-TVM SA Iași de la societatea CFR Marfă SA, contractul de vânzare-cumpărare a acțiunilor fiind semnat de Vasile Didilă, președintele Consiliului de Administrație al companiei GFR SA.

„În perioada 2003-2005, inculpații Stoica Gruia, Didilă Vasile și Răducan Vasile, bazându-se pe relația de rudenie și încredere reciprocă, au constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani elaborând un plan prin care să diminueze baza impozabilă a SC GFR SA și SC GFR-TVM SA, în scopul prejudicierii bugetului de stat, după care să ruleze mai multe sume de bani prin conturile bancare, astfel încât să creeze o aparență de legalitate a circuitelor comerciale fictive concepute și apoi să readucă sumele de bani folosite înapoi în conturile SC GFR SA. În cadrul grupului infracțional, fiecare dintre cei trei inculpați a îndeplinit un anumit rol în circuitele evazioniste și de spălare a banilor”, se arată în comunicat.

După achiziționarea pachetului majoritar de acțiuni al SC Transbordare Vagoane Marfă CFR-TVM SA, Vasile Didilă, Vasile Răducan și Gruia Stoica au schimbat conducerea societății și „au impus propriile reguli”.

Procurorii DIICOT susțin că firma achiziționată de compania lui Gruia Stoica a fost introdusă într-un circuit financiar fictiv, alături de SC GFR SA, SC GRAMPET SA și SC RAPID COM SRL, în scopul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală, dar și al spălării banilor astfel obținuți.

„Circuitul financiar a vizat săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală prin intermediul SC GFR SA, urmare a înregistrării unui contract fictiv de subînchiriere vagoane de la SC RAPID COM SRL, precum și prin intermediul SC GFR-TVM SA, urmare a înregistrării unui contract fictiv de consultanță. Prejudiciul total creat bugetului de stat este în sumă de 8.871.394,9 lei”, mai arată procurorii DIICOT Iași.

Dosarul va fi judecat la Tribunalul Iași, primul termen fiind programat în 22 decembrie.

În luna martie a acestui an, omul de afaceri Gruia Stoica a fost condamnat la patru ani de închisoare și trei ani interzicerea unor drepturi pentru cumpărare de influență, în același dosar avocatul Doru Boștină primind o pedeapsă de trei ani de închisoare pentru trafic de influență, sentința Curții de Apel Ploiești nefiind definitivă.

În acel dosar, Gruia Stoica a fost acuzat de procurorii anticorupție de cumpărare de influență, după ce i-ar fi dat avocatului Doru Boștină trei milioane de euro pentru a afla prețul cerut de CFR Marfă la licitația pentru transportarea cărbunelui organizată de Complexul Energetic Oltenia (CEO), la care participa și firma acestuia, GFR.

Sentința a fost atacată cu recurs la ICCJ, unde este programat un termen în 12 ianuarie.