Guvernul a aprobat normele pentru aplicarea sistemului TVA la încasare și va publica un ghid

Publicat: 06 11. 2012, 17:58
Actualizat: 05 08. 2014, 21:09

Guvernul a aprobat, în ședința de marți, nomele metodologice de aplicare a sistemului de facturare a TVA la încasare, urmând ca, printr-un ordin al ministrului Finanțelor, să fie publicat și un ghid privind noul sistem.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, a precizat că hotărârea de guvern prin care au fost adoptate normele aduce precizări privind provizioanele tehnice care se deduc la calculul profitului impozabil și modul de recuperare a pierderii fiscale înregistrate de contribuabilii care se reorganizează juridic.

Sistemul va fi aplicat numai la persoanele impozabile care au sediul activității economice în România, iar normele metodologice clarifică categoriile de persoane impozabile care vor aplica sistemul TVA la încasare începând cu 1 ianuarie 2013 și cele care vor aplica sistemul în a doua perioada fiscală a anului.

Normele mai includ determinarea cifrei de afaceri care servește drept referință pentru calculul plafonului de 2,25 milioane lei pentru care se aplică sistemul, precizări privitoare la operațiunile excluse de la aplicarea sistemului și reguli privind intrarea sau ieșirea din sistemul TVA la încasare, precum și înregistrarea sau radierea din registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare.

Ministrul Finanțelor va aproba prin ordin un ghid pentru aplicarea sistemului TVA la încasare.

Guvernul a aprobat la finele lunii august, prin ordonanță, introducerea sistemului TVA la încasare, care presupune colectarea taxei la momentul încasării contravalorii livrărilor sau prestărilor efectuate, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data emiterii facturii.

Conform estimărilor Guvernului, plata TVA la încasare începând cu 1 ianuarie 2013 va conduce la creșterea PIB cu circa 0,5%, cu efecte directe în creșterea ocupării și a veniturilor populației.

Firmele obligate să aplice această decizie sunt cele cu o cifră de afaceri anuală inferioară plafonului de 2,25 milioane de lei.