Guvernul cumpără în regim de urgență echipamente de protecție pentru coronavirusul din China

Publicat: 02 02. 2020, 17:18

„Am hotărât să fie achiziționat în regim de urgență de către Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate, ONAC, din subordinea Ministerului Finanțelor, nu de către MS sau MAI, echipamente individuale de protecție, camere de proceție cu presiune negativă, izolete cu presiune negativă pentru transporturi pe targa, seturi de suport cardio-respirator, substanțe pentru dezinfectare și filtre pentru echipamente de izolare”, a declarat Marcel Vela.

La rândul său, ministrul Sănătății a amintit că la nivel mondial sunt confirmate peste 11.000 de cazuri de pneumonie cu coronavirus, dintre care 20 în state din Uniunea Europeană, respectiv șapte în Germania, 6șase în Franța, trei în Italia și către unul în alte țări. El a subliniat că infecția cu coronavirus nu a fost confirmată în niciun stat din jurul României și nici în Rusia.

Costache a precizat că Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din Capitală are capacitatea, din această săptămână, de a diagnostica orice caz suspect, iar de luni infecția cu coronavirus va fi putea fi diagnosticată și de către spitalele de boli infecțioase din Iași și Cluj, care vor primi 100 de kituri pentru diagnostic.

„La nivel național există 1.000 de kituri și urmează să mai fie achiziționate. Avem o capacitate bună de diagnostic”, a declarat ministrul Sănătății.

De asemenea, Costache a mai spus că, la nivel national, Institutul Matei Bals are capacitatea de a diagnostica orice caz suspect de coronavirus si incepand de luni alte doua institute din Iasi si Cluj vor putea si ele să depisteze eventuale cazuri de coronavirus.

Miniștrii de Interne și Sănătății au avut duminică o ședință la sediul MAI.