Guvernul explică de ce a fost înlocuit directorul Agerpres

Publicat: 25 02. 2013, 17:21
Actualizat: 02 04. 2019, 17:56

Decizia de înlocuire a directorului Agerpres, Ioan Roșca, a fost luată de premierul Victor Ponta în urma numeroaselor sesizări primite din partea unor asociații profesionale ale jurnaliștilor, naționale și internaționale, care acuză abuzurile conducerii împotriva angajaților, informează Guvernul.

„În urma numeroaselor sesizări primite din partea unor asociații profesionale ale jurnaliștilor, naționale și internaționale, care acuză abuzurile conducerii Agerpres împotriva angajaților Agenției, primul-ministru Victor Ponta a hotărât înlocuirea directorului general Ioan Roșca. În cursul acestei zile, primul-ministru Victor Ponta l-a propus pentru funcția de director general pe Alexandru Ion Giboi”, se arată într-un comunicat transmis de Guvern.

Surse social-democrate au declarat anterior pentru MEDIAFAX că șeful Biroului de presă al PSD, Alex Giboi, a fost propus de premierul Victor Ponta în funcția de director general al agenției naționale de presă Agerpres.

Comisiile reunite de Cultură au dat aviz favorabil, cu 19 voturi „pentru”, 4 voturi „împotrivă” și o abținere, propunerea ca Alex Giboi să fie numit în funcția de director general al Agerpres.

După avizarea de către Comisiile parlamentare, propunerea ca Alex Giboi să fie numit în funcția de director general al Agerpres va fi supusă votului plenului reunit al Camerei Deputaților și Senatului, în ședința de luni.

În luna martie a anului trecut, Federația Română a Jurnaliștilor MediaSind a cerut, printr-o scrisoare deschisă, Parlamentului și Guvernului, inițierea procedurii de numire a noului director general la Agerpres, motivând această solicitare prin expirarea mandatului lui Ioan Roșca și împlinirea de către acesta a vârstei legale de pensionare. Federația sindicală solicită, de asemenea, anchetarea, de o comisie parlamentară, a „modului dictatorial” în care Roșca a condus instituția și a folosit fondurile publice.

Contactat atunci de MEDIAFAX, Ioan Roșca a declarat că Cristian Godinac, președintele MediaSind și semnatarul scrisorii, susține „aceleași aberații” (de multă vreme, n.r.). Godinac conduce organizația sindicală din Agerpres, Sindicatul Jurnaliștilor Profesioniști, fără a avea reprezentativitate sindicală în agenție, unde nu a lucrat o zi, a susținut Roșca.

El a precizat că, în cazul său, a fost dată o hotărâre a Camerei Deputaților, conform căreia mandatul directorului general al Agenției Naționale de Presă Agerpres este prelungit până la numirea unui director nou.

Ioan Roșca a mai precizat că nu are o vârstă de pensionare, așa cum susține Cristi Godinac, el fiind demnitar.

În privința acuzațiilor legate de modul în care a condus Agerpres, Roșca a răspuns: „Dacă făceam un singur abuz care să coste Agerpres un singur leu, eram anchetat de Curtea de Conturi. Agerpres este a patra instituție din țară care are un Certificat de conformitate din partea Curții de Conturi – dovadă a desfășurării programelor financiare fără niciun reproș”.

Ioan Roșca a fost numit director general al Rompres, în 2001, la propunerea lui Adrian Năstase. În 2003, când a fost adoptată Legea privind organizarea și funcționarea Rompres, el a fost revalidat de Parlament. Potrivit articolului 14, alineatul 3 din Legea nr. 19/ 2003, „durata mandatului directorului general este de 5 ani”. În 2010, Legea de funcționare a Agerpres a fost modificată, introducându-se următorul alineat: „în situația în care procedura de numire a directorului general nu este definitivată până la expirarea mandatului, mandatul directorului general în funcție se prelungește de drept pâna la numirea, prin votul Parlamentului, a directorului general” (articolul 14, alineatul 4).

Agenția Națională de Presă Agerpres este o instituție publică autonomă, de interes național, cu personalitate juridică, independentă editorial, sub controlul Parlamentului.