Guvernul lasă companii ca OMV, Exxon și Lukoil să foreze în Marea Neagră fără aviz de construcție

Redactor:
Thomas Dinca
Guvernul a decis ca firmele care derulează lucrări de foraje și prospecțiuni submarine în platoul continental românesc al Mării Negre să fie scutite de obligația de a obține autorizație de construcție, printre companiile care vor beneficia de această decizie fiind OMV Petrom (SNP), Exxon și Lukoil.
Guvernul a decis ca firmele care derulează lucrări de foraje și prospecțiuni submarine în platoul continental românesc al Mării Negre să fie scutite de obligația de a obține autorizație de construcție, printre companiile care vor beneficia de această decizie fiind OMV Petrom (SNP), Exxon și Lukoil.

Guvernul a decis ca firmele care derulează lucrări de foraje și prospecțiuni submarine în platoul continental românesc al Mării Negre să fie scutite de obligația de a obține autorizație de construcție, printre companiile care vor beneficia de această decizie fiind OMV Petrom (SNP), Exxon și Lukoil.

Decizia a fost luată printr-o ordonanță de urgență adoptată recent de Guvern și care modifică Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.

Ordonanța stabilește că autorizația de construcție va mai fi impusă, printre altele, pentru exploatări de suprafață sau subterane, dar nu și pentru exploatări subacvatice, condiție valabilă până în prezent. Argumentul invocat face referire la faptul că lucrările de foraje și prospecțiuni submarine în zona economică exclusivă a României din Marea Neagră „nu se finalizează cu realizarea de construcții” în sensul Legii 50/1991, astfel că obligativitatea obținerii autorizației de construcție pentru asemenea lucrări nu este justificată.

În aceste condiții, actul normativ elimină practic obligativitatea obținerii autorizației de construire pentru executarea lucrărilor de foraje și prospecțiuni submarine în platoul continental românesc al Mării Negre.

Un document obținut de MEDIAFAX relevă că unul dintre motivele pentru care Guvernul a decis să elimine obligativitatea autorizației este legat de lucrările programate de OMV Petrom și grupul american Exxon Mobil în perimetrul petrolier Neptun din Marea Neagră, companii cărora autoritățile nu doresc să le impună „un timp suplimentar de așteptare”.

„Pentru această perioadă este programată și începerea săpării primei sonde de explorare în ape adânci în Perimetrul Neptun, pentru care firmele investitoare au adus deja în Marea Neagră o platformă de foraj de mare gabarit, astfel încât orice timp suplimentar de așteptare pentru acest echipament performant implică costuri uriașe”, se arată în document.

Petrom și Exxon au încheiat în 2008 o înțelegere referitoare la explorarea în comun a potențialului de hidrocarburi a zonei de mare adâncime din perimetrul Neptun.

La sfârșitul lunii iulie 2011, Guvernul a prelungit cu cinci ani perioada în care OMV Petrom are drept de explorare în perimetrul Neptun din bazinul Mării Negre. Decizia a fost luată după ce președintele Traian Băsescu și premierul Emil Boc au avut discuții cu reprezentanții celor două companii și după ce ședința de guvern s-a întrerupt pentru ca miniștrii de resort să redacteze actul normativ.

Ulterior, Ian Fischer, managing director al companiei ExxonMobil Exploration and Production România, a anunțat că prima sondă de explorare ar putea fi forată la finele acestui an sau la începutul anului viitor și că totalul costurilor aferente etapei de dezvoltare și producție a perimetrului petrolier Neptun din Marea Neagră vor fi cuprinse între 3 și 10 miliarde dolari, dacă faza de explorare se va încheia cu succes.

În urmă cu trei săptămâni, președintele OMV, Gerhard Roiss, a declarat că i-a informat pe președintele Traian Băsescu și pe premierul Emil Boc în legătură cu strategia grupului austriac privind activitățile din România, dar că așteaptă să vadă „cadrul fiscal pe termen lung” al Guvernului.

Eliminarea obligației autorizației de construcție mai este explicată, în documentul citat, și prin faptul că, în baza acordurilor de concesiune aprobate de Guvern, vor intra în vigoare cinci noi acorduri de concesiune petrolieră în Marea Neagră și că lucrările ar trebui începute în trimestrul II al anului viitor, dar că planificarea acestora nu va fi posibilă în lipsa acestei decizii.

În vara anului trecut, Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a anunțat că a acordat, prin licitație, 20 de perimetre pentru explorare, dintre care cele cinci perimetre din Marea Neagră au fost câștigate de asocierile Lukoil Overseas-Vanco International, Melrose Resources-Petromar Resources și de compania Petro Ventures.

În august 2011, ANRM a anunțat că ar putea scoate la licitație, cel mai devreme anul viitor, alte licențe de explorare pentru șase perimetre de petrol și gaze din Marea Neagră.

Un alt beneficiar al deciziei Guvernului este Sterling Resources din Canada, care deține două concesiuni- perimetrele Midia și Pelican din Marea Neagră.

În luna aprilie, Sterling Resources arăta că, din motive „de natură politică”, indepedente de voința sa, nu poate derula operațiuni petroliere în perimetrele concesionate în Marea Neagră, considerând că autoritățile române nu sunt în măsură sau nu doresc să îi elibereze autorizațiile de construcție necesare.

„Sterling Resources Ltd. are plăcerea de a anunța că, începând cu data de 11 octombrie 2011, Guvernul României a amendat acele dispoziții din legea privind autorizarea lucrărilor de construcții, referitoare la lucrările marine, ce reprezentau un impediment în desfășurarea operațiunilor și în legatură cu care Sterling a declarat pe 28 aprilie 2011 frța mjoră pentru perimetrele sale Midia și Pelican din Marea Neagră”, se arată într-un comunicat transmis joi de compania canadiană.

Guvernul a avizat miercuri încheierea cu firme românești și olandeze a trei acorduri de concesiune pentru explorare, dezvoltare și exploatare petrolieră în Marea Neagră, fiecare perimetru având o suprafață de circa 1.000 kilometri pătrați.

Surse oficiale au declarat agenției MEDIAFAX că acordurile vor fi încheiate cu firmele Petromar Resources, AuDAX Resources și Petro Ventures Europe.

În urmă cu o săptămână, Guvernul a avizat prelungirea cu cinci ani a perioadei în care Romgaz are drept de explorare petrolieră pe o suprafață de 16.200 kilometri pătrați, precum și semnarea cu firmele irlandeze Blackstairs Energy și Moesia Oil and Gas a șapte acorduri petroliere de exploatare de zăcăminte în curs de epuizare, la care Petrom și Romgaz au renunțat.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
FOTO. Alexandra Stan, cele mai fierbinți ipostaze în care a apărut vreodată Cântăreața a lăsat...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Câți bani câștigă cel mai bogat cioban din România. Averea colosală pe care i-a lăsat-o...
Marea Britanie vrea să reducă perioada de carantină la 10 sau chiar 7 zile. România...
Avertismentul Greenpeace: Apa contaminată de la Fukushima ar putea schimba ADN-ul uman
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
Înainte de nuntă, mirele a aflat că mireasa l-a înșelat. S-a razbunat în văzul tuturor:...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
ȘOC! Ce a găsit o femeie din Argeș într-o parcare. Poliția i-a BĂTUT la ușă...
”Modelul suedez” ar putea fi aplicat în România. Ce măsuri șocante implică asta
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Cine sunt miliardarii necunoscuţi ai lumii. Au averi fabuloase, de care aproape nimeni nu ştie,...
×
Inchide