Guvernul SUA alocă un grant de 600.000 de dolari pentru combaterea traficului de persoane în România

Publicat: 29 10. 2020, 19:25
Actualizat: 06 04. 2021, 14:25
Guvernul SUA alocă un grant de 600.000 de dolari pentru combaterea traficului de persoane în România. Foto: Facebook

Guvernul Statelor Unite va aloca un grant de 600.000 de dolari organizației International Justice Mission (IJM) pentru ca aceasta să sprijine România în lupta împotriva traficului de persoane, a anunțat joi ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman

Proiectul intitulat „Consolidarea răspunsului proactiv în materie penală la traficul de persoane din România”a fost promovat în cadrul unui eveniment desfăşurat la sediul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la care au participat ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, procurorul general Gabriela Scutea, secretarul de stat în MAI, Bogdan Despescu, şi directorul pentru Europa Centrală şi de Est al Internaţional Justice Mission (IJM), Shawn Kohl.

“Sunt mândru de faptul că, sub conducerea Președintelui Trump, Statele Unite sunt implicate să ajute România în această luptă. Vom folosi toate mijloacele de aplicare a legii de care dispunem, de la Departamentul pentru Justiție și de la Biroul Federal de Investigații ale S.U.A., pentru a ajuta România să îi prindă și să îi defere justiției pe cei care își exploatează semenii. În acest sens, sunt încântat să vă anunț că Guvernul Statelor Unite a alocat un grant în valoare de 600.000 de dolari organizației „International Justice Mission”, în vederea combaterii traficului de persoane“, a spus Zuckerman, conform unui discurs publicat de Ambasada SUA.

Combaterea traficului de persoane nu are culoare politică

Ambasadorul a adăugat că toţi membrii partidelor, indiferent de formaţiune, trebuie să se implice în problema traficului de persoane.

„Nu este o problemă politică. Membrii tuturor partidelor politice ar trebui să fie uniţi în problema traficului de persoane. Traficul de persoane este un rău universal şi toţi, indiferent de partid, ar trebui să se angajeze în eradicarea lui. Parlamentul trebuie să înăsprească legislaţia pentru mărirea pedepselor pentru trafic de persoane”, a spus ambasadorul SUA.

La rândul său, ministrul Cătălin Predoiu a afirmat că este important să continue instruirea procurorilor, experţilor şi poliţiştilor pentru că devine ”din ce în ce mai sofisticată” criminalitatea şi mai periculoasă pentru cetăţeni.

În programul de combatere a traficului de persoane vor lucra pe lângă experți americani, Poliția și Procuratura, Ministerul Muncii și nenumărate organizații neguvernamentale locale și Biserica Ortodoxă

Ambasadorul a menționat că în luna iunie a promis că “SUA vor folosi toate resursele de care dispun pentru a ajuta România să pună capăt flagelului traficului de persoane și să ofere asistență victimelor”.

International Justice Mission a jucat un rol esențial în lupta împotriva traficului de persoane. IJM este o organizaţie internaţională care lucrează cu guverne din întreaga lume pentru a combate traficul de persoane.

România este una dintre principalele surse din Europa de proveniență a victimelor rețelelor de traficanți, se arată în ultimul raport al Departamentului de Stat al Statelor Unite privind traficul de persoane, prezentat la 26 iunie de secretarul de stat al SUA Mike Pompeo.