Guvernul vrea scoaterea din competența DNA a infracțiunilor vamale și evaziune sub 1 mil euro

Publicat: 19 06. 2013, 17:30
Actualizat: 22 11. 2016, 21:53

Guvernul a discutat eliminarea din competența Direcției Naționale Anticorupție a cerectării infracțiunilor vamale și de evaziune fiscală cu daune sub un milion euro echivalent în lei, anchetarea acestor cazuri urmând să treacă în atribuția parchetelor, au spus pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.

Măsura a fost discutată în ședința de miercuri a Executivului, sub forma unui proiect de ordonanță de urgență inițiat de Ministerul Justiției.

Sursele citate susțin că proiectul a fost inițiat ca urmare a unei solicitări în acest sens a Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

„În motivarea necesității actului normativ, ministrul Justiției a arătat că aproximativ 40% din cazuistica de care se ocupă procurorii DNA este constituită din infracțiuni de evaziune fiscală și vamală. Cea mai mare parte a acestor cazuri sunt infracțiuni cu un prejudiciu relativ mic. DNA a fost creat pentru acte de mare corupție, iar o astfel de cazuistică blochează activitatea procurorilor”, au arătat sursele.

Contactat de MEDIAFAX și solicitat să comenteze această informație privind eliminarea competenței DNA de cercetare pentru infracțiuni vamale și de evaziune cu daune sub un milion de euro, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, inițiatorul proiectului de ordonanță, a declarat că a fost o discuție fără să fie luată deocamdată o decizie.

„A fost o discuție pe o propunere a DNA care devansează aplicarea unor texte ce se vor regăsi în noul Cod de Procedură Penală. Nu este decis încă”.

În primăvara acestui an, premierul Victor Ponta afirma că atribuțiile Direcției Naționale Anticorupție ar trebui redefinite, deoarece s-a ajuns la situația în care fiecare procuror are și 100 de dosare, astfel că nu este posibil fizic să fie rezolvate toate cazurile.

„Am discutat cu cei de la DNA, am spus «Uitați-vă că v-ați luat prea multe atribuții și, practic, nu mai reușiți ca oameni să faceți față. Mai hotărâți-vă odată ce vreți să țineți la DNA, decideți voi, nu politicul, și restul dați-le înapoi la parchetele obișnuite»”, a relatat atunci Ponta.