Hackerul român Guccifer, interviu pentru Fox News: Nu vreau să fiu trimis în SUA pentru executarea pedepsei

Publicat: 12 08. 2017, 11:01

Marcel Lehel Lazăr, de 45 de ani, cunoscut tuturor drept Guccifer, a spus jurnaliștilor de la Fox News că vrea să rămână într-o închisoare românească și nu să fie încarcerat în America, acolo unde ar trebui să-și împlinească sentința de 52 de luni pentru infracțiuni cibernetice și pentru accesarea neautorizată a unui computer protejat, plus furt de identitate cu circumstanțe agravante. 

Lazăr i-a telefonat de mai multe ori producătorului executiv al Fox, Pamela Browne, chiar din închisoarea unde este încarcerat pentru șapte ani pentru infracțiunile de hacking comise în România. După ce și-a dat permisiunea să fie înregistrat, Lazăr a spus că are o înfățișare în fața judecătorilor din Timișoara, acolo unde va cere să execute tot în România și pedeapsa care i-a fost dată pentru delictele comise în SUA. 

În septembrie, hackerul român Guccifer a fost condamnat la 52 de luni de închisoare de către un tribunal din statul american Virginia, conform Washington Post.

Marcel Lehel Lazar, cunoscut sub presudonimul de „Guccifer”, a fost extrădat în Statele Unite în anul 2014 și a pledat vinovat în luna mai 2016 la acuzațiile de furt de identitate și acces neautorizat asupra unor computere.
 
Odată cu folosirea în interes de serviciu a unui cont personal de email pe durata mandatului de secretar de Stat de către, Hillary Clinton a încălcat reglementările federale privind corespondența oficială. Acest lucru a fost dezvăluit pentru prima dată de Macel Lehel Lazăr, condamnat joi la 4 ani și 4 luni de închisoare de către judecătorul James C. Cacheris din statul Virginia.
 
Lazăr a recunoscut că a comis atacuri cibernetice asupra aproximativ 100 de americani de-a lungul unei perioade de 14 luni. Atacurile au vizat inclusiv celebrități, directori de afaceri și personaje politice precum Sidney Blumenthal, un consilier cu care Clinton a corespondat folosind contul personal e-mail, confidenți ai fostului președinte George W. Bush și fostul secretar de stat Colin L. Powell.
 
După ce a avut acces la conturile de email ale victimelor și a aplicat diferite tactici inclusiv fraudă, furt de identitate și hărțuire, Lazăr ar fi predat mass-media documentele furate.
 
Judecătorul James C. Cacheris din Alexandria i-a impus hackerului o pedeapsă de 52 de luni de detenție, spunând că era necesară o pedeapsă dură pentru a descuraja viitoarele accesări ilegale ale computerelor.