Hollande, favorabil aderării României la Schengen

Publicat: 20 01. 2016, 19:08
Actualizat: 29 03. 2019, 11:34

Hollande a abordat, în cadrul declarațiilor oficiale susținute împreună cu premierul român, problema aderării României la Schengen.

„Am vrut, de asemenea, să reamintim că am vrea să asigurăm un viitor Spațiului Schengen. Pentru că o destrămare a sistemului Schengen ar avea consecințe extrem de grave pentru Uniunea Europeană. Trebuie să îmbunătățim sistemul Schengen, va trebui să rediscutăm un anumit număr de reglementări și de moduri de aplicare, dar trebuie să păstrăm spațiul de liberă-circulație Schengen”, a afirmat Hollande.

„România vrea de mult timp să devină membră cu drepturi depline a Spațiului Schengen. Iar miniștrii de Interne ai țărilor noastre discută în acest moment pentru a stabili ce etape trebuie să parcurgem în materie de securitate și care de altfel au fost deja discutate de prietenii noștri români. Securitatea este – și discutăm cu toții, în special în Parlamentul European – despre registrul european al pasagerilor, pentru că acest lucru va permite verificările și va facilita aderarea României la spațiul Schengen cu spațiul aerian”, a precizat el.

Hollande a evocat, la începutul declarațiilor de presă, faptul că Dacian Cioloș a fost un ”excelent comisar european pentru Agricultură” într-un moment dificil pentru acest domeniu.

El s-a referit și la chestiunea romilor, arătând că atât România, cât și Franța trebuie să facă un efort de integrare.