Horia Georgescu: ANI primea foarte multe sesizări din partea SRI despre diferite persoane

Publicat: 13 03. 2018, 13:12
Actualizat: 13 03. 2018, 13:32

Întrebat, după audierea sa în Comisia de anchetă a arhivei SIPA, cât de des era sesizată ANI de către SRI, Georgescu a răspuns că: „Nu aș putea să fac o cuantificare exactă, dar primeam foarte multe sesizări despre persoane publice”.

De asemenea, acesta a adăugat că erau uzuale discuțiile cu fostul director al SRI, George Maior, deoarece exista un protocol inter-instituțional între ANI și Serviciul Român de Informații.

„Am avut discuții punctuale pe dosare cu domnul fost director al SRI, George Maior. Era uzual, având în vedere că exista un protocol inter-instituțional între ANI și SRI. Asta era infrastructura instituțională sub care comunicam. Vreau să spun acest lucru și să îl repet: ANI era sesizată oficial. Noi nu puteam decât să procedăm legal și să eplicăm legea cu privire la aceste cazuri”, a spus Georgescu.

Întrebat de ce nu declanșa ANI procedura și astepta informații de la SRI, Horia Georgescu a precizat că Agenția nu aștepta numai informări din partea SRI.

„ANI era sesizată în mod oficial de către persoane fizice sau juridice. SRI era una din entitățile care formula informări către ANI. Acestea conțineau informații și date cu privire la mai multe persoane. Categoriile de persoane erau multiple. Fie din diverse funcții publice, fie aleși, categorie foarte largă”, a explicat fostul șef al ANI.

Chestionat dacă printre aceste persoane se aflau și primari de comune, acesta a răspuns că nu își amintește cu exactitate, dar „probabil că da”.

Totodată, fostul șef al ANI a spus că nu vrea să comenteze sesizarea SRI în ceea ce îl privește pe președintele Klaus Iohannis, pe când acestea devenea membru PNL, dar că Agenția a procesat sesizarea conform prevederilor legale.

În ceea ce privește audierea sa în Comisia de anchetă SIPA, Georgescu a precizat că a fost invitat în calitate de fost membru în comisia de studiere a arhivei.

„A fost o discuție în calitatea mea de membru în comisia de studiere a arhivei SIPA, mai ales raportat la documentul care a fost întocmit de această comisie în care am lucrat pe parcursul anului 2007 și 2008. Am dat explicații, am dat anumite detalii și am încercat să răspund membrilor comisiei la toate întrebările pe care mi le-au pus. Sunt aspecte ce au un anumit grad de confidențialitate. Repet, în special referitoare la incidentele pe care le-am identificat și le-am consemnat în acel raport și pe care le-am înaintat ministrului Justiției, cu propuneri de sesizare ale unor instituții abilitate, care puteau lămuri acele situații”, a susținut Horia Georgescu.