Hoții, în pas cu tehnologia! Femeie din Sibiu, păgubită de 20.000 de lei după ce un bărbat a păcălit-o că îi va cumpăra criptomonede

Publicat: 22 10. 2020, 12:13
Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ

Hoții se țin în pas cu tehnologia iar o femeie din Sibiu a simțit pe pielea ei ce înseamnă să te încrezi în necunoscuți, mai ales când este vorba de mari sume de bani! I-a trimis unui bărbatul 20.000 de lei pentru a-i cumpăra criptomonede, dar a rămas fără bani.

O sibiancă a fost păcălită pe internet, în ianuarie 2018, de un bărbat care i-a promis că îi cumpărăr criptomonede Ethereum în valoare de 20.000 de lei pe care le va investi în diverse proiecte. Înțelegerea era ca profitul obținut să fie împărțit între cei doi. Dar planurile bărbatului erau altele: a cheltuit toți banii în interes personal și a lăsat-o de izbeliște pe sibiancă, potrivit turnulsfatului.ro.

Ulterior, după administrărea probatoriului în cauză, bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore pe 21 octombrie 2020, și va fi prezentat unității de parchet competente în vederea aplicării unei măsuri preventive.

În ianuarie 2018, chiar și site-ul Ministeruluiu Educației a fost hackuit și pus să extradă criptomonede.

„Atacul a fost posibil din cauza unei vulnerabilități tehnice. A fost introdus un cod folosit la MINAREA DE CRIPTOMONEDE, însă problema a fost remediată”, a declarat pentru Mediafax, Mihai Rotariu, reprezentantul Centrului de răspuns la atacuri cibernetice – CERT.RO.

Site-ul oficial al Ministerului Educației Naționale (MEN) fusese atacat informatic de două ori, în decursul lunilor precedente, a precizat anterior purtătorul de cuvânt al ministerului, Cătălina Toma.

Veniturile din tranzacționarea criptomonedelor se declară la Fisc din 2020, dar se impozitează doar dacă sunt convertite în lei sau valută

La începutul acestui an, Corina Mîndoiu, partener EY România, declara că Declarația fiscală unică va suferi modificări pentru a include și veniturile din tranzacționarea criptomonedelor.

„Suntem în al treilea an de declarare a veniturilor prin prisma unui formular consolidat, formular care a suferit de-a lungul acestor ani modificări mai mult de format. Va suferi modificări și în curând, anume veniturile din tranzacționarea criptomonedelor vor trebui declarate prin prisma acestui formular. Și restul modificărilor sunt mai mult de formă, nimic material”, a spus Corina Mîndoiu, partener EY România în cadrul departamentului impozit pe venit și contribuții sociale.

„În contextul în care monedele virtuale nu sunt recunoscute în legislația română sau europeană drept valute, monede electronice sau monede reale, suntem de părere că persoana fizică dobândește un beneficiu real numai în momentul conversiunii acestor unități de monede virtuale în unități de valută, monedă legală (de exemplu, evidențierea venitului în contul bancar) sau în bunuri ori servicii de care persoana fizică beneficiază efectiv. O interpretare contrară ar fi nepractică, având în vedere volatilitatea criptomonedelor și faptul că tranzacțiile se desfășoară de regulă prin intermediul unor platforme de tranzacționare a căror decontare este incertă (nefiind reglementată, supravegheată sau controlată de către instituțiile statului) și persoana fizică ar putea ajunge să plătească impozit pe un venit ipotetic”, au explicat Raluca Bontaș, partener, și Cătălin Barbu, consultant, ambii de la Deloitte Tax