ÎCCJ sesizează CCR, în dosarul Gala Bute,cu o excepție de neconstituționalitate ridicată de Rudel Obreja

Publicat: 12 06. 2018, 12:28
Actualizat: 25 03. 2019, 22:21

„Completul de 5 Judecători, Penal 2 în dosarul nr.2303/1/2017/a1. Desființează încheierea atacată si, rejudecând: Admite cererea de sesizare a Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozițiilor art.172 alin.9, 10 și 12 din Codul de procedură penală”, se arată în decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, pronunțată luni, care este definitivă.

Articolul 172 din Codul de Procedură Penală se referă la maniera în care sunt dispuse expertizele și constatările în timpul proceselor. Alineatele cu care instanța supremă sesizează Curtea Constituțională sunt 9, 10 și 12. Astfel, alineatul 9 arată că atunci „când există pericol de dispariție a unor mijloace de probă sau de schimbare a unor situații de fapt ori este necesară lămurirea urgentă a unor fapte sau împrejurări ale cauzei, organul de urmărire penală poate dispune prin ordonanță efectuarea unei constatări”, în timp ce articolul 10 stipulează faptul că „constatarea este efectuată de către un specialist care funcționează în cadrul organelor judiciare sau din afara acestora”.

„După finalizarea raportului de constatare, când organul judiciar apreciază că este necesară opinia unui expert sau când concluziile raportului de constatare sunt contestate, se dispune efectuarea unei expertize”, se arată în alineatul 12 al articolului 172 din Codul de Procedură Penală.

O altă excepție ridicată de Rudel Obreja a fost respinsă de instanță.

Pe 11 iunie, fostul președinte al Federației Române de Box a atacat la instanța supremă, prin recurs, decizia de condamnare din dosarul Gala Bute, invocând două excepții de neconstituționalitate. Rudel Obreja a spus instanței că dosarul reprezintă o înscenare.

„Acest dosar a început împotriva mea cu o minciună. S-a reușit o înscenare împotriva mea. Am fost condamnat și nu sunt de acord cu soluția dată de instanța de apel și m-am prezentat. Vă rog să-mi permiteți să-mi dovedesc singur nevinovăția și să admiteți excepția de neconstituționalitate”, a spus Rudel Obreja în fața judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Concret, apărătorul lui Rudel Obreja a invocat, în ședința de atunci de la instanța supremă, două excepții de neconstituționalitate ce vizează articole de lege privind efectuarea unei expertize în cadrul unui proces penal, respectiv compunerea completului de judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ)

Rudel Obreja a fost condamnat de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) la 5 ani de închisoare în dosarul Gala Bute, decizia fiind una definitivă. Fostul președinte al Federației Române de Box a fost încarcerat și are de executat cinci ani de închisoare în dosarul Gala Bute, pentru complicitate la luare de mită. În același dosar, magistrații instanței supreme au condamnat-o pe Elena Udrea, la 6 ani de închisoare.