Igor Dodon contestă la Curtea Constituțională desemnarea lui Pavel Filip pentru postul de premier

Publicat: 18 01. 2016, 14:48

„Noi cerem CCM să verifice constituționalitatea decretului de desemnare a lui Pavel Filip. Noi considerăm că acesta este anticonstituțional din trei considerente: Primul ține de termenii de înaintare, el a fost desemnat pe data de 15 ianuarie. Doi – procedura de desemnare, crearea majorității parlamentare absolute, acestea se constituie în plenul Parlamentului de către grupurile parlamentare. Trei – am cerut să se verifice dacă tentativa de numire a domnului Sturza a fost consumată sau nu”, a declarat Igor Dodon.

La începutul lui ianuarie, Ion Sturza, candidatul la funcția de premier desemnat de președintele Nicolae Timofti pe 21 decembrie, a renunțat la sarcina învestirii Cabinetului său, denunțând lipsa susținerii pentru un guvern proeuropean, după ce în Parlamentul Republicii Moldova nu s-a întrunit cvorumul în vederea aprobării listei sale de miniștri propuși și a programului de guvernare pentru 2016-2018.

Pe 14 ianuarie, Nicolae Timofti l-a desemnat pe Ion Păduraru drept candidat la funcția de prim-ministru, dar a doua zi, acesta a renunțat la mandat, în condițiile în care o nouă majoritate parlamentară, formată de 55 de deputați, și-a înregistrat declarația la Președinția Republicii Moldova pentru susținerea candidatului propus de Partidul Democrat (PDM) Pavel Filip, pentru funcția de premier.

În seara zilei de 15 ianuarie, Nicolae Timofti l-a desemnat pe Pavel Filip, ministrul în exercițiu al Tehnologiei Informațiilor și Comunicațiilor, la funcția de premier.

Imediat după ce președintele Nicolae Timofti a semnat decretul de numire în funcția de premier, Pavel Filip i-a mulțumit și a dat asigurări că va începe luni negocierile cu grupurile parlamentare.