Igor Dodon, nervos după ce Curtea Constituțională a invalidat un referendum, amenință că scoate lumea în stradă

Publicat: 27 07. 2017, 18:30

„Decizia Curții Constituționale este o sfidare în adresa cetățenilor și a libertății lor de a se expune pe subiecte de interes național. La modul practic, CC-ul a redus rolul cetățenilor statului la nivel de simpli alegători, cu utilitate strict electorală, fără capacitate de a interveni și de a se manifesta prin plebiscit în perioada dintre scrutine. Prin decizia de azi, Curtea Constituțională a demonstrat o dată în plus că este profund politizată, părtinitoare și supusă în mod vădit anumitor influențe ideologice”, a scris Dodon pe contul de Facebook.

Președintele moldovean insinuează că anularea referendumului ar fi fost făcută la sugestia guvernării, dar și pentru că membrii Curții Constituționale sunt cetățeni români.

„Ceea ce era de demonstrat: majoritatea parlamentară și partidele de dreapta-unioniste se tem de referendumul pro-Moldova inițiat de președinte. Și au decis să blocheze acțiunile mele, trădîndu-și din nou slăbiciunea și teama. CC-ul a făcut uz de diverse acrobații juridice pentru a anula referendumul, probabil la sugestia guvernării, dar și fiindcă membrii CC sunt cetățeni români panicați de efectele sociale ale referendumului. Jurământul pentru obținerea celei de-a doua cetățenii se face simțit la fiecare decizie a membrilor Curții”, a mai spus Dodon.

Igor Dodon anunță că nu va renunța la inițiativă și amenință cu acțiuni de protest în luna septembrie.

„În ciuda deciziei antidemocratice și sfidătoare a Curții Constituționale, menționez că nu ne oprim în intenția noastră de a consulta poporul pe chestiuni de importanță națonală. Vom veni cu alte inițiative în acest sens. Convocăm mîine ședința Consilului Republican al PSRM unde vom lua o decizie în această privință. Nu exclud acțiuni în masă în luna septembrie pe 24, în susținerea inițiativei președintelui”, a precizat președintele Republicii Moldova.

Potrivit Codului Electoral, șeful statului nu poate fi membru al unei formațiuni politice sau să reprezinte interesele acesteia.

Curtea Constituțională a hotărât joi că întrebările la care urmau să răspundă cetățenii depășesc competențele șefului statului, iar prin semnarea decretului respectiv Igor Dodon a încălcat legea fundamentală.

Decretul semnat de Igor Dodon prevedea că referendumul urma să se desfășoare la 24 septembrie, iar cetățenii ar fi trebuit să răspundă la patru întrebări care vizează: atribuirea unor drepturi suplimentare președintelui țării de dizolvare a Parlamentului și declanșarea alegerilor parlamentare anticipate, abrogarea legii care prevede transformarea în datorie publică a unui miliard de dolari delapidat din sistemul bancar moldovenesc, diminuarea numărului de deputați, predarea în școli a disciplinei „Istoria Moldovei”.